Naslovna Društvo Potpisan Protokol o saradnji u suzbijanju dečjih brakova između Grada i Udruženja...

Potpisan Protokol o saradnji u suzbijanju dečjih brakova između Grada i Udruženja Romkinja „Osvit“

0
PODELI
Potpisivanje sporazuma foto: GP018

U Gradskoj kući danas je potpisan Protokol o saradnjji u suzbijanju dečjih brakova između Grada Niša i Udruženja Romkinja „Osvit“, upravo na Međunarodni dan Roma. Potpisnice su bile gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i direktorka ovog udruženja Ana Saćipović.

Ana Saćipović je istakla da je Grad Niš još jednom pokazao čvrstu opredeljenost ka unapređenju položaja Roma i Rmkinja.

Ana Saćipović foto: GP018

„Izuzetna mi je čast što mogu da kažem da je naša gradonačelnica Dragana Sotirovski, inače članica Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova Republike Srbije, još jednom pokazala da imamo podršku, da ćemo se zajedno truditi i raditi na prevenciji dečjih brakova koji su negativna pojava u romskoj zajednici i da ćemo dati vetar u leđa devojčicama romske nacionalnosti da ostavruju svoja dečja prava, jer je dečji brak pre svega kršenje dečjih prava. Da ih podržimo i osnažimo da ostanu u u sistemu obrazovanja, da mogu same donositi odluku o svojoj budućnosti i da mogu biti korisne građanke našeg društva.”

Gradonačelnica je pripadnicima romske nacionalnosti čestitala današnji dan, uz želju za nastavak zajedničke saradnje.

Dragana Sotirovski foto: GP018

“Kroz svakodnevne aktivnosti smo upućeni jedni na druge, i mislim da smo za ovo kratko vreme zaista uspeli da pomognemo romskoj nacionalnoj zajednici i da iz onih stereotipa izađe. Maksimalno se kao Grad trudimo da uslovi u kojima živi romska populacija budu bolji i da po tome, između ostalog, budemo prepoznatljivi u samoj Srbiji”, rekla je Sotirovski, pa dodala:

“Zahvaljujem gospođi Saćipović na ideji da sednemo za isti sto i da o tome razgovaramo vrlo javno i vrlo otvoreno. U Nacionalnoj koaliciji za suzbijanje dečjih brakova radimo maksimalno, pre svega na promociji te ideje, koju naša potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović vodi kao grupu već godinama i koja se zalaže da u svim lokalnim zajednicama ta tema ne bude tabu tema. Mnogo toga smo pokušali, da na različite načine motivišemo Rome-roditelje da razumeju kroz šta su sve kao deca i oni prolazili i da li su ti ugovoreni brakovi nešto što zaista treba da se ukine u 21. veku.”

Ona je potom pomenula druge probleme u vezi sa romskom zajednicom.

“Prosjačenje je nešto sa čim se, kao sugrađani, svakodnevno srećemo. Za mnoge stvari koje dolaze od romske populacije i ustaljene su a nisu dobre, tu smo da zajedno i maksimalno pomognemo. Kao Grad pre svega želimo da podržimo SOS telefon, koji odavno radi na više jezika, gde takođe rade Romkinje koje daju određene savete, i da kroz saradnju sa našom Sigurnom kućom, žene žrtve nasilja ostvare svoja prava.”

Poslednjih dana je i upošljeno nekoliko Roma, kroz zajedničku akciju.

“Imali smo zajedničku akciju u kojoj smo u poslednjih deset dana uposlili pet Roma, od kojih ima visokoškolaca. Tu akciju zaista uspešno obavljamo i gledamo da maksimalno Romima, koji žive u komunalnim naseljima koja treba da se urede, da im omogućimo da zaista žive na jedan savremen i moderan način u 21. veku u kućama koje imaju vodovod, kanalizaciju, struju i sve one uslove, a da im istovremeno, kroz neke aktivnosti, kao što su naši planovi za budući reciklažni centar na Paliluli, odnosno na Crvenoj zvezdi, omogućimo da budu korisni članovi društva, da zarađuju i da jednostavno ne brinu za svoju budućnost”, poručila je gradonačelnica.

Zatim je pomenula i tretman Roma kada je u pitanju zdravstveni i obrazovni sistem.

“Zajedno smo prošli i kroz težak period Kovida, kada smo motivisali Rome da se vakcinišu, da njihova deca dobiju zdravstvene knjižice, da upišu škole i mene posebno raduje što je Niš jedan od gradova koji motiviše srednjoškolce da upisuju fakultete. Za dan-dva će biti konačan spisak dece koja su romske populacije, a koja su ostvarila pravo na stipendije koje daje Grad Niš. Kada vidite da su to deca koja pohađaju različite škole, a među njima ima i studenata, onda vidite da to što činite za motivaciju i roditelja i dece stvarno ide u dobrom pravcu”, zaključila je Sotirovski.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde