Naslovna Društvo ČESTITKA PREDSEDNIKA NACIONALNOG SAVETA ROMSKE NACIONALNE MANJINE POVODOM OBELEŽAVANJA SVETSKOG DANA ROMA

ČESTITKA PREDSEDNIKA NACIONALNOG SAVETA ROMSKE NACIONALNE MANJINE POVODOM OBELEŽAVANJA SVETSKOG DANA ROMA

0
PODELI
Dalibor Nakić foto: RNS

Nacionalni savet romske nacionalne manjine svim Romima sveta čestita „8. april“ – Svetski dan Roma, kao jedan od najznačajnijih datum u istoriji romskog naroda, jer je na taj dan, u Londonu 1971. godine održan je Prvi kongresa Roma koji je rezultirao usvajanjem obeležja pripadnika romske zajednice: zastave, himne, univerzalni naziv Romi, kao i usvajanjem strateških dokumenata od značaja za romski narod, a posebnom odlukom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine na osnovu Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, proglašen je i uveden u registar praznika nacionalnih manjina Vlade Republlike Srbije kao nacionalni praznik Roma. Takođe ovaj datum je uvršten i priznat od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine želi da ukaže da su značajni napori i zalaganje države da se unapredi položaj i integrišu pripadnici romske nacionalne manjine u sve procese ekonomskog, društvenog, kulturnog i političkog života u Republici Srbiji, ali da i dalje postoje prepreke da se taj proces uspešno okonča, odnosno da se uspostavi puna ravnopravnost Roma i ostalih građana. Ovaj datum nas podseća i opominje da moramo nastaviti da se trudimo i radimo na sebi, kako bi skrenuli pažnju javnosti, građana i institucija na prepreke sa kojima se Romi suočavaju u svakodnevnom životu.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine čestita praznik svim Romima, a svim građanima Republike Srbije želi dobro zdravlje!

Baxtalo tumenge Lumnjako đes Rromengo. Araćen tumen thaj ačhen khere.

Predsednik Dalibor Nakić

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde