Naslovna Društvo 16 godina Udruženja obolelih od raka dojke „Biser“: Važnost pravovremene dijagnoze

16 godina Udruženja obolelih od raka dojke „Biser“: Važnost pravovremene dijagnoze

0
PODELI
Članovi udruženja „Biser“ i gradonačelnica Sotirovski na liturgiji foto: GP018

Danas je Udruženje „Biser“, koje okuplja ljude koji su imali problema sa rakom dojke, organizovalo druženje u porti Saaborne crkve, uz prisustvo gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski. Prethodno su prisustvovali liturgiji.

Ovo udruženje postoji tačno 16 godina i okuplja oko 300 aktivnih članova, a osnovala ga je prof dr Slađana Filipović.

dr Slađana Filipović foto: GP018

„Sakupljale smo se u početku u mom kabinetu, na Klinici za onkologiju, ali to podseća na samu bolest i ima teške asocijacije za pacijenta, jer se tu primaju i terapije, ali društvo “Biser” treba da leči i dušu, da ne lečimo samo telo. Radosna sam da već 16 godina slavimo život. Čovek je čoveku svetinja. Da verujemo da želimo čvrsto i da želimo mnogo. Da svi mi koji smo bolesni živimo dugo i kvalitetno, a zdravi da se redovno kontrolišu i nikad se ne razbole”, poručila je Filipović.

Ona je objasnila da je bila prisutna nekolicina članova, jer se nakon izlečenja nastavlja sa redovnim načinom života.

“Ovde je prusutno nekolicina, jer je i radno vreme i radni dan. Posle terapije raka dojke žene se vraćaju svojim radnim zadacima i čuvaju porodicu. Posebnu zahvalnost dugujemo našem multicentričnom timu u Kliničkom centru, na čelu sa prof Đorđevićem, direktoru endokrine hirurgije i hirurgije dojke, i ostalom timu sa radiologije, patologije, nuklearne medicine, epidemiologije i naravno radioterapije i nas onkologa.”

Pomenuti dr Nebojša Đorđević takođe je bio prisutan.

dr Nebojša Đorđević foto: GP018

“Za mene je ovo izuzetan dan jer to je prilika da sretnem svoje pacijentkinje koje sam operisao pre 15, 20 ili 25 godina. To je samo dokaz da ova opaka bolest nije bauk i da može mnogo dugo da se drži pod kontrolom i da žene koje su operisane od raka dojke mogu dugo da žive vrlo kvalitetno.”

Vanja Vidanović, članica grupe “Biser”, naglasila je značaj pravovremenog pregleda, kao i zadovoljstvo postojanjem ovog udruženja.

Vanja Vidanović foto: GP018

“Zahvalne smo i srećne što postoji ovakvo udruženje gde možemo da se skupimo, grlimo, ljubimo i budemo vesele i pozitivne, bez obzira na sve, jer život je malo drugačiji. Težak, naporan, stresan, ali je grupa tu da bude proleća i leta. Trudimo se da nam bude bolje i da se što više žena pregleda na vreme, a ne da kao neke od nas kasno ili u minut do 12 otkriju nešto loše. Ja sam otkrila odmah, pre godinu dana, odmah sam znala šta je, i izborila sam se da se odmah operišem, tako da sam sad odlično.”

Članica udruženja je i 34-godišnja Jelena Cvetković, koja se izlečila i sada živi ispunjen život uz troje dece.

Jelena Cvetković foto: GP018

“Pre dve godine mi je otkriven karcinom dojke, i hvala bogu sada sam dobro, radim i imam troje dece. Jako mi znači podrška Udruženja i trebalo bi mnogo ćešće da se sakupljamo i da što više pričamo o ovoj

stvari, jer bi žene trebalo da imaju veću svest o ovoj bolesti, jer može da se desi svakom; svakoj majci, devojci ili baki. Trebalo bi da se rade preventivni pregledi, kako bi se što pre ustanovila dijagnoza i došlo se do trajnog izlečenja.”

Gradonačelnica je istakla mogućnost organizovanja mobilnih mamografa, kako bi se pregledi omogućili ženama u seoskim sredinama.

Dragana Sotirovski foto: GP018

“Grad Niš podržava Udruženje “Biser” godinama. Ovim ženama je potrebna moralna podrška, a kada vidite koliko ljubavi ima među njima, kao i optimizma i želje za životom, to je jako važno, jer one su neko ko je prošao kroz zaista velike probleme, a sada motivišu druge ljude da se na vreme jave”, rekla je Sotirovski, pa dodala:

“Mi smo kao Grad spremni da organizujemo, zajedno sa Kliničkim centrom, i mobilne mamografe, da i ženama koje su u seoskoj sredini omogućimo da mogu da se pregledaju, a pre svega je tu podrška profesorke Filipović i njenih najbližih saradnika, da žene nauče samopreglede, i da na taj način smanjimo broj obolelih od karcinoma dojke.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde