Naslovna Društvo U Gradskoj kući dodeljeni vaučeri za sufinansiranje kupovine bicikala

U Gradskoj kući dodeljeni vaučeri za sufinansiranje kupovine bicikala

0
PODELI
Podela vaučera za bicikle foto: G018

U Gradskoj kući u Nišu danas su građanima uručeni vaučeri za sufinansiranje kupovine bicikala, u okviru projekta u kom je Grad izvojio ukupno 5 miliona dinara, sa ciljem promovisanja zdravog načina života i zaštite životne sredine.

Grad će kupovinu sufinansirati sa po 5.000 dinara, dok će dobavljač dodati još 1.500 dinara. Od 563 građana koliko je konkurisalo, 533 je ispunilo proceduru i dobilo pravo na sufinansiranje kupovine bicikla.

Danas je 33 građana dobilo vaučere, a ostali koji su prošli na konkursu moći će da ih podignu u Upravi za imovinu u ulici Nikole Pašića 24 svakog radnog dana. Do kraja godine biće raspisan još jedan ovakav konkurs.

Događaju je prisustvovala gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja se obratila prisutnima.

Dragana Sotirovska foto: GP018

„Ono što želim da vam kažem jeste da vam čestitam što ste bili uporni i istrajni da predate dokumentaciju, i da sa naših 5 hiljada, koliko daje Grad, i 1.500 koliko daje proizvođač bicikala, odaberete bicikl koji vam odgovara, da doplatite određenu sumu do te pune cene, u zavisnosti od bicikle, i da imate dvotočkaša”, rekla je Sotirovski, pa poručila:

“Mi kao Grad intenzivno poslednjih nekoliko meseci radimo na izgradnji biciklističkih staza. Do ovog trenutka, ako se ne varam, 12 km biciklističkih staza je u Nišu i gledamo da povežemo sve delove grada, kako biste mogli sa jednog kraja na drugi. Upravo obeležavamo biciklističku stazu od centra grada do Stop šopa i spremamo se za novu, koja će biti od centra grada do ulice Vojvode Putnika. Od 5 miliona, koliko smo izdvojili za ovaj poziv, ostalo je nešto manje od polovine, što znači da će do kraja godine biti još jedan poziv.”

Vladan Antić, predsednik Udruženja biciklista, veruje da je Niš na pravom putu da postane pravi biciklistički grad.

Vlada Antić foto: GP018

“Ovde sam došao kao predsednik Udruženja biciklista i, na neki način, kao predstavnik niških biciklista. Hteo bih da čestitam svima koji su učestvovali i osvojili vredne nagrade. Možda ovaj broj ne deluje previše značajno, ali zajedno sa ostalim merama koje se rade na unapređenju biciklističke infrastrukture, i zajedno sa akcijama koje ćemo tek imati u budućnosti, verujem da smo na odličnom putu da pretvorimo Niš u pravi biciklistički grad. Nadam se da ćete sa svojim biciklima biti deo naših akcija i podržati promociju biciklizma.”

Pomoćnica gradonačelnice Vladislava Ivković podsetila je da se trenutno gradi biciklistička staza na Bulevaru Nemanjića i imala poruku za sugrađane.

Vladislava Ivković foto: GP018

“Zahvaljujem se “Karavan timu” kao udruženju koje nas podržava u svim našim akcijama, kada je u pitanju i podela vaučera i podela bicikli, ali i sama izgradnja biciklističkih staza. Podsećam da su trenutno radovi na biciklističkoj stazi na Bulevaru Nemanjića. Molim naše sugrađane koji žive u tim delovima grada da nas isprate u našim aktivnostima, da svoja vozila više ne parkiraju na biciklističkim stazama, a Grad sa svoje strane čini sve da obezbedimo nova parking-mesta, potpuno sagledavajući potrebe građana.”

Među dobitnicima vaučera je i Svetlana Žakula, koja živi na Durlanu, gde uslovi za vožnju bicikli nisu najbolji.

Svetlana Žakula foto: GP018

“Svakako je motivacija za kupovinu bicikle, a jedan od razloga je i zdrav način života i ekološki aspekt svega. Živim u Durlanu i tamo nema staza, pa vozimo na trotoaru, ali bi trebalo, jer je veliko naselje, da se napravi jedna biciklistička staza. Vozim recimo gore prema Panteleju, tu je zgodno za vožnju bicikli, ali u samom Durlanu ne. Ja živim blizu radnog mesta, pa leti, kada su uslovi lepi, idem i biciklom, pa je meni to bitno. Ja sam prodala i auto.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde