Naslovna Društvo Gradonačelnica obišla radove na parkovima na Sinđelićevom trgu i kod Delta planeta

Gradonačelnica obišla radove na parkovima na Sinđelićevom trgu i kod Delta planeta

0
PODELI
Park ispred Delta planeta foto: GP018

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obišla je danas radove na rekonstrukciji parka na Sinđelićevom trgu, kao i na izgradnji parka kod tržnog centra „Delta planet“.

Ove investicije predstavljaju donaciju i Grad neće koštati ništa, kako je navela gradonačelnica.

Očekuje se da prva faza radova na izgradnji parka kod Delta planeta bude završena do juna, otkrio je odgovorni izvođač radova Marko Nikolić iz firme „Put inžinjering“.

Marko Nikolić foto: GP018

„Prva faza radova je planirana da se završi do juna meseca, što uključuje izgradnju pešačkih stazica, uređenje zelenila, zalivnih sistema i pripremu za uređenje mobilijara kasnije. Kroz drugu fazu se podrazumevaju radovi na uređenju tih dečjih mobilijara, što znači postavljanje klupica, igrališta za decu, klackalica, ljuljaški…”

Ivan Grmuša foto: GP018

Ivan Grmuša, direktor Zavoda za urbanistiku, naveo je da bi pored mobilijara, sadržaj ovog parka trebalo da čini i teretana na otvorenom, kao i da je predviđen je prostor za veliki šah i za održavanje raznih manifestacija.

Gradonačelnica je ocenila da bi ovo trebalo da bude “prava oaza za Nišlije”.

Dragana Sotirovski foto: GP018

“Ovo je površina od nekih hektar na kom niče novi park. Prva faza će biti završena do juna meseca, kako sam sad obaveštena, a kasnije sledi sejanje trave, donošenje klupica, mobilijara i svega što jedan park trerba da ima. Mislim da će ovo biti jedna prava lepa oaza za sve naše Nišlije, koji se itekako sećaju kako je ovaj prostor nekad izgedao, kada su se tu parkirali autobusi.”

Radovi park Sinđelićev trg foto: GP018

Kada je u pitanju park kod Suda, rok za završetak radova je mesec dana, navela je Sotirovski.

“Što se tiče onog parka kod Suda, rok za završetak je nekih mesec dana, i to će takođe biti jedan lep prostor. Ovaj ovde su iscrtavali ljudi iz našeg Zavoda, a rekonstrukciju parka kod Suda su radile mlade arhitekte iz kabineta osobe koja je zadužena za urbanizam u gradu i, s obzirom na to da su im to prvi radovi posle završenog fakulteta, nadam se da će sugrađani biti zadovoljni kada budu videli kako to izgleda.”

Tanja Obradović, glavni gradski urbanista, istakla je potrebu za izgradnjom novih parkova.

Tanja Obradović foto: GP018

“Od momenta kad smo počeli da se bavimo ovom tematikom, gledali smo da to ne bude samo rekonstrukcija postojećih javnih prostora i parkova, nego i formiranje novih. To je primer sa parkom kod Delte, i to se nije desilo godinama unazad, noročito u centralnom gradskom području, gde je i naročita potreba za tim.”

Ona je potom navela i da je došlo do promena, prema kojima su međublokovski prostori koji nisu bili predviđeni za javne namene, pretvoreni u takve.

“Bila je izmena Plana generalne regulacije Medijana. To je kratka izmena vezana za izmenu generalnog urbanističkog plana, međutim fokus je tada bio i na formiranju nekih javnih površina. To je tada prošlo nezapaženo, ali htela bih da istaknem da smo tada gledali da sve međublokovske prostore, koji nisu planskim dokumentom predviđeni za javno korišćenje, pretvorili u takav prostor. Ti prostori zahtevaju veće angažovanje, ne samo za njihovo uređenje, nego i kasnije korišćenje, zato što to nisu tipično javni prostori, već zajednički, pa je potrebna i participacija građana koji su u okolini.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde