Naslovna Društvo U Gradskoj kući uručeni ugovori za subvencionisanje za zamenu kotlova

U Gradskoj kući uručeni ugovori za subvencionisanje za zamenu kotlova

0
PODELI
U Gradskoj kući u Nišu danas je, uz prisustvo gradonačelnice Dragane Sotirovski, organizovana dodela ugovora za subvencije u vezi sa sufinansiranjem zamene individualnih ložišta, u cilju smanjenja zagađenosti vazduha.

Ukupno izdvojena sredstva za ove svrhe su 17,6 miliona dinara, od čega Grad ulaže 5,6 miliona, dok je 12 miliona obezbedilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Od ukupno 96 domaćinstava, 83 je dobilo pravo na subvencije, od kojih 46 za kotao na gas, a 37 napelet.

S obzirom na to da je od projekata preostalo 5,5 miliona dinara, Gradu je odobreno od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine da raspiše i treći konkurs, koji je zaključen juče. Prema ovom konkursu, Grad će moći da finansira do 50% investicije, a to bi maksimalno bilo do 90.000 za kotlove na pelet, 80.000 kada je reč o kotlovima na gas, a do 200.000 za priključivanje na sistem daljinskog grejanja.

Građanima kojima su odobrena sredstva na konkursu se obratila gradonačelnica.

Mi smo, zajedno sa Ministarstvom, izdvojili određena sredstva i pozvali vas sugrađane da konkurišete za zamenu vaših kotlova, što ste i učinili. Ovo je drugi poziv i 83-je vas će dobiti subvenciju i raduje me što ste se odlučili, što za gas što za pelet, malo više za gas – 46 ljudi, a za pelet 37-oro. Ovih dana je završen i treći poziv, jer su sredstva ostala. Uskoro će izaći i ta nova preliminarna lista, s tim što ste sad mogli da konkurišete i za prijavu na Toplanu”, rekla je Sotirovski, pa dodala:

Dragana Sotirovski/gp018
Sa ovom merom nećemo stati. Ministarstvo energetike raspisuje jedan sličan konkurs, koji će biti otvoren veoma brzo. Sve nedoumice koje imate, možete da razrešite kod naših predstavnika iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Naredne nedelje ćemo verovatno da otvorimo jedan info-dan  za sve vas koje određene stvari interesuju, da dobijete informacije i da konkurišete. Tu smo da zaštitimo životnu sredinu maksimalno i da vam izađemo u susret.

Ivan Pavlović iz KLER-a, koji je zadužen za sektor planiranja i upravljanja projektima, podsetio je i da je Grad pre dve nedelje potpisao ugovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike za novi program energetske sanacije.

U tom paketu su, od 40 miliona dinara, 20 miliona sredstva Grada Niša i 20 miliona Ministarstva rudarstva i energetike. Mi ćemo finansirati do 50% građane i stambene zgrade, da realizujemo mere energetske efikasnosti, što znači termoizolaciju, zamenu prozora, solarne kolektore za zagrevanje tople vode, solarne panele za dobijanje električne energije, za unutrašnje instalacije koje se tiču grejanja. To je paket mera koji je malo drugačiji od prethodne godine, a u tom paketu mera smo pridodali i kupovinu kotlova na pelet i na gas.”

Ivan Pavlović iz KLER-a/foto:gp018

Pavlović je naveo i uslove koji su neophodni kako bi učešće na konkursu bilo validno.

Bitno je da građani budu vlasnici nepokretnosti, da žive u tim objektima. Dakle da to nisu vikendice, što se vidi po ličnoj karti i  količini električne energije na brojilu.Bitno je da je u postupku legalizacije i da su plaćeni porezi na imovinu građana. Gledaćemo da preko našeg Jedinstvenog upravnog mesta proces što više olakšamo građanima.”

Uručenje ugovora u Gradskoj kući/foto:gp018

U odnosu na prethodnu godinu, kada su opcije u projektu bile zamena stolarije, termoizolacija i solarni kolektori, sada je dodata mogućnost ugradnje solarnih panela, toplotnih punkta, unutrašnje instalacije, kao i kupovina kotlova.

Pre svega je neophodno da bude raspisan konkurs prema privrednim subjektima, kao potencijalnim izvođačima radova, koji bi trebalo da traje mesec dana, a očekuje se da javni poziv za građane bude objavljen početkom leta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde