Naslovna Ekonomija Sotirovski: Niš mora da postane grad energetske efikasnosti

Sotirovski: Niš mora da postane grad energetske efikasnosti

0
PODELI
Dragana Sotirovski/foto:gp018

Ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović posetila je, zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski, dva domaćinstva koja su dobila pravo na sufinansiranje projekata energetske sanacije na konkursu Ministarstva.
Gradonačelnica je tim povodom govorila o saradnji sa Ministarstvom i ministarkom Zoranom Mihajlović.

“Navela sam sa koliko smo para prošle godine aplicirali na poziv Ministarstva energetike i koliko su ta sredstva ove godine uvećana. Sa tom tendencijom ćemo nastaviti. Nama je prioritet da, osim sugrađana koji će aplicirati, vidimo šta ćemo uraditi sa objektima javne namene, i mislim da ćemo tu sa Ministarstvom takođe naći zajednički jezik, jer kao što je rekla ministarka, imali smo sjajnu saradnju dok je ministarka bila na čelu drugog ministarstva. Sve što smo kao Grad želeli da ostvarimo kada su se radila dva važna putna pravca ka istoku i ka jugu, posebno kada je petlja kod Niške Banje tada izostavljena, a sada se ponovo vraća zahvaljujući razumevanju ministarke i ponovo je na dnevnom redu”, rekla je gradonačelnica, pa poručila:

Dragana Sotirovski/foto:gp018
“Grad mora da postane grad energetske efikasnosti i mi ćemo posle rebalansa budžeta dati mogućnost sugrađanima da im pomognemo kroz poseban fond da, pre svega, sređuju svoje fasade, i da energetski efikasnije sagledavaju svoje objekte, posebno one koji su tek u izgradnji.”

Potom se osvrnula na buduću industrijsku zonu, u kontekstu energetske efikasnosti.

“Takođe smo sa EPS-om razgovarali i pratili njihove savete o tome na koju stranu da krene Grad kada je u pitanju buduća industrijska zona. Locirali smo je ka Aleksincu, jer glavni vodovi idu ka Aleksincu, tako da smo spremni za nove investitore. Mislim da sve ono što radimo sa Ministarstvom energetike našem gradu itekako može da pomogne. Krajem prošle godine imali smo i posetu brojnih ministara iz skandinavskih zemalja, koji su govorili koliko je ta dekarbonizacija bitna za lokalne samouprave, odnosno za samu Srbiju i zbog poglavlja 27 i koliko je bitno, između ostalog, da se bavimo cirkularnom ekonomijom, i šta je sve potrebno da sa Ministarstvom energetike pomognemo Srbiji na putu ka Evropskoj uniji. Mislim da smo na dobrom putu.”

.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde