Naslovna Ekonomija Mihajlović o projektu energetske efikasnosti: Nepoverenja su potpuno prirodna

Mihajlović o projektu energetske efikasnosti: Nepoverenja su potpuno prirodna

0
PODELI
Zorana Mihajlović/gp018

Ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović posetila je, zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski, dva domaćinstva koja su dobila pravo na sufinansiranje projekata energetske sanacije na konkursu Ministarstva.
Tom prilikom je ministarka prokomentarisala i manje afirmativne navode u vezi sa ovim projektom.

Stvarno ne želim da stavljam energetsku efikasnost kao bilo kakvo političko pitanje i da vezujem za kritike opozicije. Mislim da su neka nepoverenja potpuno prirodna. Sa tim živim godinama. Kada sam, kao ministarka građevinarstva, rekla da ćemo imati elektronsku građevinsku dozvolu, ljudi u Vladi nisu verovali, čak su se u jednom trenutku podsmevali tome”, rekla je Mihajlović, pa ilustrovala:

Zorana Mihajlović/gp018

Mi u ovm trenutku imamo elektonsku dozvolu, koja se dobija u proseku za pet dana. Moguće je, pošto se u prethodnom periodu dozvola čekala do 5,6 ili 7 godina. Ovo je prvi projekat koji radi energetsku efikasnost ka domaćinstvima. Uvek je bilo priča o energetskoj efikasnosti sa strane, i uvek se govorilo o velikim javnim objektima, kao što su škole, domovi zdravlja, domovima kulture itd, a niko se nije zamislio gde se te energije najviše utroši i zašto mi trošimo više električne i toplotne energije nego region i Evropa. To je zato što mnogi u proteklih dvadeset godina nisu imali mogućnost da menjaju svoje prozore.”

Ona je naglasila da je potrebno da ovakvi projekti budu još učestaliji.

Mnogo toga je moralo da se uradi. Kad smo prošle godine počeli da razgovaramo sa ljudima reagovali su isto tako. Bilo je priča da je to samo marketing. Ove projekte ćemo praviti na svaka 2, 3 meseca. Imamo dovoljno novca i ovo mora da traje nekoliko godina, da bi Srbija zaista postala zemlja koja se ne rasipa električnom i toplotnom energijom. Kritike uvek postoje, ali je naše da na delu pokažemo da to funkcioniše.”

Dragana Sotirovski i Zorana Mihajlović/foto:gp018

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde