Naslovna Sve vesti Niš Učenici OŠ „Učitelj Tasa“ i predstavnici GO Palilula položili vence na grob...

Učenici OŠ „Učitelj Tasa“ i predstavnici GO Palilula položili vence na grob Učitelj Tasi

0
PODELI
Pomen Učitelj Tasa foto: GP018

Pre samo nekoliko dana uredili smo grobno mesto Učitelj Tasi, postavljene su žardinjere i posađeno cveće i to je najmanje što za sada možemo da učinimo, ali već narednih dana postaraćemo se da uredimo i sam spomenik jer Atanasije Petrović je svojim radom za života to i zaslužio, kazao je Bratislav Vučković, predsednik GO Palilula koji je juče sa saradnicima ali i učenicima OŠ „Učitelj Tasa“ posetio grob Učitelj Tase na kome je položeno cveće i venci. Inače, ove godine se navršava 128 godina od njegove smrti.

„Danas su se na Satrom groblju u Nišu gde se nalazi spomenik Učitelj Tasi okupili predstavnici naše škole koja nosi njegovo ime, učenici i predstavnici Učeničkog parlamenta. Sa nama su i predstavnici GO Palilula koja je na naš predlog dala saglasnost da damo pomen Učitelj Tasi jer je on to zaslužio svojim delom i likom. Gradska opština je uredila prostor oko groba, a dobili smo obećanje da će srediti i sam spomenik Učitelj Tasi. Danas na svečan način odajemo pomen prvom učitelju u Nišu“, kazala je Radmila Krstić, direktorka OŠ „Učitelj Tasa“.

O tome koliko je rad Učitelj Tase značajan za grad govorio je i veroučitelj u osnovnoj školi koja nosi ime Atanasija Petrovića, Miljan Kocanović.

„Učitelj Tasa je važna ličnost koja je mnogo zadužila naš grad. Znamo da je prvi učitelj u Nišu i da najstarija osnovna škola u gradu nosi njegovo ime, ali i Trg kao i ulica u kojoj je živeo. Pored toga što je bio učitelj, a malo ljudi to zna, on je bio i crkvena ličnost. Pevao je na bogosluženjima i na liturgijama u Sabornom hramu. Upravo zbog toga ovo je važan događaj za istoriju našeg grada. Ove godine navršava se 128 godina od njegove smrti“, podsetio je veroučitelj Miljan Kocanović.

Pomen Učitelj Tasa foto: GP018

Učitelj Tasa, bio je najpoznatiji prosvetni radnik u Nišu u 19.veku. Atanasije Petrović je nakon oslobođenja Niša od Osmalija, 1878. godine od strane noovoosnovane vlasti postavljen za upravitelja Narodne škole u Nišu. Na toj dužnosti bio je sve do 1880. godine kada je penzionisan. Sahranjen je na Starom niškom groblju. Po Učitelj Tasi ime je dobila najstarija osnovna škola u Nišu 1954.godine, a njegovo ime nosi i jedna ulica i jedan trg u Nišu na kome se nalazi njegova bista sa knjigom u ruci. Zastupljen je i u Enciklopediji „Znamenite ličnosti Niša“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde