Naslovna Društvo U Naučno-tehnološkom parku održan “Raising Starts Meetup”

U Naučno-tehnološkom parku održan “Raising Starts Meetup”

0
PODELI
Raising Starts Meetup foto: GP018

Po prvi put u Naučno –tehnološkom parku u Nišu, održan je „Raising Starts Meetup“ prezentaciju programa koji obuhvata intenzivne obuke za razvoj biznisa, mentorstvo i do 15.000 CHF za pokrivanje troškova namenjenih izradi prototipa, razvoj biznis modela, istraživanju tržišta, testiranju prvih kupaca, zaštiti intelektualne svojine i ostalih troškova vezanih za razvoj novih proizvoda ili usluga.

Aleksandra Ristić, saradnik za podršku startap kompanijama NTP-a, otkrila je da se Naučno-tehnološki park Niš po prvi put uključuje u realizaciju, pored NTP Beograd, koji sprovodi projekat, i NTP Čačak.

Aleksandra Risitić foto: GP018

“Radi se o programu koji je raspisan do 28. decembra. To je prvi takav program u Srbiji, koji obuhvata stručnu i finansijsku podršku. Namenjen je za startap timove i startap kompanije u najranijim fazama razvoja. Što se tiče finansijske podrške, do 15 hiljada švajcarskih franaka za podršku razvoju proizvoda i usluga. Što se tiče stručne podrške, tu se javljaju intenzivne obuke za razvoj biznisa i mentorstvo, kao i podrška u obuci za zaštitu intelektualne svojine”, izjavila je Vesić, pa objasnila ko sve stiče pravo za konkurisanje na ovom programu:

“Pravo za prijavu imaju timovi od najmanje dva člana ili startap kompanije koje nisu starije od dve godine, do trenutka raspisivanja javnog poziva i cilj jeste da se steknu neophodne veštine, koje su tu da njima pomognu da prevaziđu prepreke koje se svakodnevno javljaju na tom putu od ideje koju dobiju, pa do same realizacije, odnosno izlaska na globalno tržište.”

Ona je govorila i koji su najveći problemi sa kojima se startap kompanije suočavaju.

“Najviše se interesuju za izradu biznis modela. Tu je naravno i deo za sam razvoj prototipa, zaštita intelektualne svojine jedan je od najpopularnijih oblasti trentno, kao i istraživanje tržišta i testiranje prvih kupaca. To su neke oblasti koje se najčešće javljaju kao izazovi.”

Kompanija “BeHold” je članica NTP-a Niš, koja je prošle godine bila jedna od 15 kompanija koje su podržane ovim programom.

Petar Pejić, CEO startap kompanije “BeHold” objasnio je delatnost ove kompanije.

Petar Pejić foto: GP018

“Mi pravimo pčelarovog digitalnog asistenta. To je mešavina hardversko-softverskog sistema, koja je podržana veštačkom inteligencijom i koja omogućava pčelarima da ne moraju da odu na pčelinjak da izvade ram i da ga fizički gledaju, već mogu da sve to obave putem interneta i da, uz to, i dobiju upozorenje ukoliko nešto nije u redu unutar njihove košnice”, rekao je Bejić, pa naveo moguće posledice ove inovacije:

“Tako da, na kraju dana, oni mogu da zarade više novca, hobisti mogu da provedu više vremena sa pčelama, a početnici mogu mnogo lakše da uđu u samo pčelarstvo, bez bojazni da će napraviti neke početničke greške.”

Ova kompanija je, kako navodi sagovornik, još uvek u ranoj fazi razvoja.

“Za sada smo napravili dve verzije prototipa. Prva verzija je testirana ovde u Srbiji, međutim kako smo došli do zime i pčelarska sezona je završena, druga verzija prototipa je spremna i šaljemo je u Keniju na testiranje, pošto kod njih pčelarska sezona traje cele godine, pa ćemo moći kontinualno da merimo i da testiramo našu tehnologiju.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde