Naslovna Društvo U Nišu održana prva izložba arapske kaligrafije u Srbiji

U Nišu održana prva izložba arapske kaligrafije u Srbiji

0
PODELI
Izložba arapske kaligrafije foto: GP018

Danas je u Oficirskom domu u Nišu, pod pokroviteljstvom Grada Niša i Niškog kulturnog centra, otvorena prva izložba arapske kaligrafije.

Aleksandar Stanković, koji se bavi kalligrafijom već deset godina, kaže da je verovatno jedini u Srbiji koji se bavi latiničnom, čiriličnom i arapskom kaligrafijom.

Aleksandar Stanković foto: GP018

“Kaligrafija je umetnost lepog pisanja i potiče iz Kine. Sama reč kaligrafija potiče iz grčko jezika i znači lepo pisanje. Na ovim radovima ovde, koji su ustavri izložba arapske kaligrafije, rekao bih prva u Srbiji, predstvaljeni su radovi koji su nastali u poslednje dve godine. U pitanju su citati Biblije, iz arapske narodne mudrosti, kao i narodna mudrost koja je identična u oba jezika.”

On je istakao da ljubav prema kaligrafiji traje desetak godina, a prema arapskom jeziku trideset godina unazad.

“Još kao dete sam počeo d aučim arapski jezik, u vreme kada nije bilo interneta, knjiga, niti bilo čega drugog i sam sam se snalazio. Što se tiče kaligrafije, takođe sam samostalno učio, jer u Srbiji ne postoje nikakvi udžbenici za kaligrafiju, kad je reč o zapadnoj kaligrafiji. A kada je reč o arapskoj kaligrafiji, apsolutno nikakvih učitelja, niti pomgala nisam imao.”

On je otkrio da je bilo ideje da se organizuje jedna škola kaligrafije, prevashodno ćirilične, srednjevekovne srpske kaligrafije, ali da nije bilo dovoljno interesenata, ali, kako kaže, ta ideja još uvek stoji.

Ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli, koji je prisustvovao otvaranju izložbe, smatra da je ova izložba veoma impresivna.

Amr Alguvejli foto: GP018

“Arapska kaligrafija je jedna dupla umetnost. Prvo, to je vizuelna umetnost, jer prvo primetimo i učimo crtež. S druge strane, to je poezija, to je književnost, zato što kaligrafija sadrži čitave citate koji sadrže pravu mudrost. Kao što znate, Egipat je sedište Arapske lige i mi se skroz angažujemo da promovišemo arapsku kulturu i jezik ovde u Srbiji, kao i prijateljstvo sa Srbijom. Zato smo mi tu da podržimo, ambasade Egipta, Markoka i Tunisa, kako bi jezik bio jedan od kanala povezivanja i komunikacijeizmeđu naših naroda”, izjavio je ambasador ove afričke zemlje, pa dodao da se juče sreo sa rektorom Univerziteta u Nišu, kada mu je predložio da se pri Filozofskom fakultetu, otvori katedra za arapski jezik.

Adriana Atanasov, gradska većnica za kulturu i informisanje, podsetila je da je Grad pršle godine najavio ovakav vid saradnje sa slobodnim umetnicima.

Adriana Atanasov foto: GP018

“Danas ova izložba mnogo znači jer je prva samostalna izložba ovakve vrste. Obzirom na epidemiološku situaciju, otvaranje je ovde, a izložba će trajati dve nedelje u Niškom kulturnom centru. Pomažemo umetnicima i preko konkursa za kulturu, koji iznosi svake godine nekoliko miliona dinara. Te izložbe su jako bitne za međunarodnu saradnju i drago mi je da ovde imamo nekoliko bitnih ambasadora sa kojima ćemo nastaviti saradnju i u obliku koncerata i predstava, ove i naredne godine.”

Izložba će trajati naredne dve nedelje, a nadalje će biti u Niškom kulturnom centru.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde