Naslovna Porodično u biznis - Bela Palanka Udruženje „Miris zavičaja“ čuva tradiciju i podstiče izradu suvenira

Udruženje „Miris zavičaja“ čuva tradiciju i podstiče izradu suvenira

0
PODELI
Poslednjih godina maltene da nema turiste koji je otišao iz Bele Palanke, a da prethodno nije kupio nešto od suvenira u prostorijama Udruženja „Miris zavičaja“.

Ovo udruženje radi od 2006. godine i okuplja stanovnike čitavog belopalančakog kraja koji vole ručne radove i domaću radinost.  

Njegovi članovi članovi se bave tkanjem, pustovanjem vune i svim tehnikama domaće radinosti – pletenjem, heklanjem, vezom i zlatovezom, a to im omogućava i da na ovaj način nešto dodatno zarade.

Udruženje je 2010. godine otovorilo Centar za stare i umetničke zanate, gde se mogu videti i kupiti najrazličitiji suveniri.

Predsednik Udruženja „Miris zavičaja“ Slobodan Mitrović kazao je za Gradski portal 018 da u ponudi imaju  deverski peškir izrađen tehnikom zlatoveza, torbe za hleb sa slavskim i tradicionalnim motivima.

„Kroz rad čuvamo tradiciju, izvorni način izrade tehnika, ali se bavimo i spojem savremenog i tradicije. Iz te priče nastala je tkana kolekcija prvo, potom acesoari, torbe izrađene tehnikom veza savremenog dezena i forme dok je vez tradicionalni pristup. Bavimo se izradom tkanica i privezaka za ključeve sa motivom male tkanice“, izjavio je Mitrović.

On je najavio da pripremaju i novi suvenir, a pitanju je magnet od epoksi smole u koji je izlivena mala tkanica.

Na taj način ponovo nastavljamo sa pričom savremenog i tradicije. Spoj savremenog materijala i tradicionalnog proizvoda koji kada se izlije postaje i zašticen od spoljnih uticaja, jer epoksi smola sprečava habanje i oštećenje tkanice“, objasnio je Mitrović.

Predsednik Udruženja „Miris zavičaja“ značajno je unapredio rad udruženja jer je po struci modni dizajner, a iako mlad, odlično tka, veze, šije, a od pre nekog vremena i prvi u Srbiji izrađuje leptir mašne sa etno motivima.

Mitrović kaže da je prvenstveno dizajner, a da pored svega ostalog što radi, istražuje i savremeni crtež i 3D tehnike.

 

Za to što izradjuje leptir mašne sa etno motivima, rekao je da predstavlja njegov „pokušaj da spoji jedan savremeni predmet sa našom tradicijom“.

“Mislim da je dobra ideja da spojim narodni motiv sa jednim savremenim predmetom jer je to način da očuvamo tradiciju. Nisam video da je neko kod nas do sada izradjivao takve leptir mašne, mahom se rade digitalnom štampom“, rekao je Mitrović.

Kazao je takodje da su se ljudima u njegovom okruženju veoma dopale leptir mašne i počeli su da ih kupuju za sebe, ali i za poklon.

„Pošto su se mašne tako dobro pokazale, počeću da izradjujem i kravate sa stilom. Namera mi je da napravim kolekciju, ne luksuznih prozvoda, već proizvoda sa stilom“, rekao je on.

Odevni predmeti koje je dizajnirao Mitrović već su vidjeni na modnim revijama u našoj zemlji, a njegov rad „Ljuljaška u pokretu“ izradjen od strune i purpene izložen je na Fakultetu umetnosti u Nišu.

„Zanimajući se za 3D teniku izradio sam autoportet samo od konca i eksera, bez olovke, ugljena ili nekog crtačkog sredstva. Iz te priče nastala je i ljuljaška u pokretu. Oba rada su velikih dimenzija. Portret je dimenzija 180×122 centimetra, a ljuljaška je dimenzija 190x180x45 centimetara“, istakao je on.

Mitrović je uz pomoć konaca i eksera uradio minijaturni  „Srpski motiv“ koji je bio nagrađen od strane Etno mreže u kategoriji mladih autora u kreativnoj tehnici.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde