Naslovna Porodično u biznis - Bela Palanka Ja to mogu i hoću – Sanja Spasić, žena preduzetnica i nosilac...

Ja to mogu i hoću – Sanja Spasić, žena preduzetnica i nosilac gazdinstva

0
PODELI
Sanja Spasić iz sela Vrandol u opštini Bela Palanka bavi se poljoprivredom. Sanja i njena porodica gaje isključivo povrće i to papriku i paradajz. Na njihovom gazdinstvu povrće se gaji uglavnom u plastenicima, a mala površina pod povrćem je i na otvorenom.

“Paprika vrtka je nešto bez čega ne možemo. Paradajz i krastavac takođe. Finalizaciju proizvoda još uvek ne radimo, jer godinama imamo za sada lokalne kupce, što na pijaci, što ljude koji nam dolaze i na kućnu adresu” – kaže Sanja.

 

Posla ima, ponekad i toliko da je nemoguće ispoštovati sve narudžbine navodi Sanja i apeluje na svoje sugrađane da se udružuju kako bi plasman proizvoda bio još bolji.

Spasići imaju pet plastenika površine od po 2 ara, a papriku vrtku sade na otvorenom na površini od 10 ari. Iako se poljoprivredom bave ozbiljno do sada ni kod države ni kod lokalne samouprave nisu konkurisali za subvencije.

Iskreno do sada nismo konkurisali. Ali se nadam da će se to realizovati jer je već i opština prepoznala naš kvalitet. Trenutno smo u pregovorima” – navodi Sanja

Nosilac gazdinstva Spasić je Sanja koja poručuje ženama da treba da veruju u sebe i da nije nikakav problem to što se gazdinstvo vodi na žensku osobu.

“Moja je preporuka ženama da se upuste u ovo, nije ništa teško ni komplikovano, naravno ako se ima želje i volje. U mom slučaju je bilo presudno samopouzdanje i vera u sebe. Za mene ne postoji ne mogu. Ja to mogu i hoću.” – kaže Sanja

Paradajz i paprika vrtka najzastupljenije su povrće na gazdinsvu Spasić. Paprika vrtka je autohtona sorta paprike koja uspeva jedino u belopalanačkom kraju. Od nje prave i ajvar koji se kako Sanja kaže dobro prodaje. Papriku najviše prodaju u svežem obliku, a jedan manji deo kao sušenu, jer nemaju tolike količine da bi mogli da postignu tu količinu i sušene paprike

Veliku pomoć Sanja ima od svoje porodice, suprug, deca i unuci pomažu joj kad kod za to ima potrebe, a od ovog posla dodaje ona može lepo da se živi ukoliko se sve dobro isplanira i ako jedan član odgovorno vodi posao.

*Ovaj tekst nastao je kao deo projekta „PORODIČNO U BIZNIS-BELA PALANKA“, koji sufinansira opština Bela Palanka kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržala u 2021. godini

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde