Naslovna Sve vesti Aleksinac DŠK „OSNOVAC“ : UBEDLJIVO PRVO MESTO I PLASMAN U 2. LIGU!

DŠK „OSNOVAC“ : UBEDLJIVO PRVO MESTO I PLASMAN U 2. LIGU!

0
PODELI
DŠK OSNOVAC - pobednik lige i novi drugoligaš u muškoj seniorskoj konkurenciji

Liga Centralne Srbije grupa Jug za 2021. godinu odigrana je u dva dela – prvi deo igrao se u Nišu od 17. do 19. septembra, dok je drugi deo odigran u Dimitrovgradu, od 14. do 17. oktobra 2021. godine.


Učestvovale su 12 ekipe (iz Niša, Niške Banje, Dimitrovgrada, Bele Palanke, Svrljiga, Aleksinca, Blaca, Lebana, Medveđe i Crne Trave) a nakon odigranih 11 kola,pobednički pehar, prvo mesto i plasman u viši rang takmičenja – Drugu ligu Centralne. Srbije, ubedljivo je osvojila ekipa DŠK “OSNOVAC” iz Niša, koja je zabeležila 10 pobeda i samo jedan nerešen rezultat, bez poraza!

Iskusni asovi FM Goran Terzić i IM Željko Đukić

“U prošlogodišnjoj Ligi CS 2020 grupa Jug, koja zbog pandemije korona virusa nije odigrana prošle godine, već je bila odložena za april i maj ove godine, u svom debitantskom nastupu u ovom rangu takmičenja osvojili smo treće mesto i time pokazali da ekipa ima kvalitet i za taj rang takmičenja. Većinu tadašnje ekipe činili su kadeti i omladinci, od 14 do 19 godina, pojačani dvojicom iskusnih asova – intermajstorom Đukić Željkom i FIDE
majstorom Terzić Goranom.

Imajući u vidu da je našem klubu ipak najveći prioritet ženska ekipa, koja je pre tačno mesec dana osvojila treće mesto u Superligi Srbije – čime je ostvarila najveći uspeh niškog šaha u ekipnoj seniorskoj konkurenciji u poslednjih 20 godina, a pre toga je dve godine zaredom osvajala peto mesto u državi, u potpuno istom sastavu smo započeli i ovogodišnju mušku ligu, bez dodatnih pojačanja.

Budućnost kluba – Jovan Lukić, Andrija Pavlović i Nikola Lukić

Osnovna zamisao nam je bila da pružimo priliku našim mladim igračima da se kale i da napreduju i u seniorskoj konkurenciji, imajući u vidu da u kadetskoj i omladinskoj konkurenciji nema adekvatnih ekipnih takmičenja. O prvom mestu uopšte nismo ni
razmišljali, tim pre što je upravo ovaj rang takmičenja “onaj pravi” jer u njemu možemo da pružimo šansu većem broju mladih igrača da nastupaju.

Taj spoj mladosti i iskustva – velike želje mlađih snaga i neiscrpne energije dvojice iskusnih igrača – dao je rezultat i u prvom delu ovogodišnje lige, u kome smo zabeležili četiri pobede i jedan nerešen rezultat, čime smo prvi deo takmičenja završili na prvom mestu u našoj grupi. Ni u tim trenucima nismo razmišljali o borbi za prvo mesto, tim pre što smo imali ogromnih kadrovskih problema za nastavak takmičenja.


Naime, spletom raznih okolnosti, za 6. kolo imali smo svega tri raspoloživa igrača u Nišu, iz osnovnog sastava koji se prijavljuje pre početka takmičenja i koji ne može da se menja naknadno, a po propozicijama takmičenja ekipa ne može da počne meč ako ima manje od 4 igrača i u slučaju neodigravanja samo jednog meča biva izbačena iz lige!

Reprezentativke Srbije – WIM Adela Velikić i WGM Teodora Injac

Velika sreća u nesreći je to što smo u osnovnom sastavu za takmičenje imali prijavljene i tri devojke iz Beograda, koje
nastupaju za našu prvu žensku ekipu, a koje smo morali da pozovemo da nam pomognu da ne bismo administrativnim putem bili izbačeni iz lige nakon šestog kola. Još veća sreća je to što
su dve od njih bile u Srbiji u tom trenutku – iako su baš tada trebale da igraju neki turnir u inostranstvu, tako da su nam se za drugi deo lige pridružile reprezentativke Srbije, WGM Injac
Teodora – aktuelna i trostruka prvakinja Srbije i WIM Velikić Adela – aktuelna viceprvakinja Srbije.

Tek tada smo mogli da odahnemo i da se posvetimo nastavku takmičenja i nakon odigranog tog famoznog šestog kola, koje je
moglo da nas košta i izbacivanja iz lige, krenuli smo da razmišljamo o borbi za prvo mesto.Veliku konkurenciju imali smo u odličnoj ekipi ŠK “Gornja Jablanica” iz Medveđe, koja je slovila za glavnog favorita lige. Iako su na kraju završili na drugom mestu sa čak 6 bodova manje od naše ekipe, borba za prvo mesto je bila neizvesna do poslednjeg kola, bez obzira što konačna tabela pokazuje drugačije. Pre početka predzadnjeg kola, u kome smo se u derbiju lige međusobno sastali, razlika je bila svega jedan bod u našu korist. Taj meč smo uspeli da dobijemo, rezultatom 4:2, čime smo praktično i osigurali prvo mesto!
Međutim, uopšte nije bilo lako u tom meču, napetost je vladala do samog kraja, a krajnji rezultat meča mogao je biti i potpuno drugačiji.

Na kraju se pokazalo da je ekipa bila izuzetno ukomponovana – spoj mladosti, iskustva i snage, te samim tim dobar rezultat verovatno nije ni mogao da izostane.


Bila je ovo najuspešnija godina u istoriji kluba – godina za pamćenje – ali ujedno i izuzetno naporna, teška i jako zahtevna godina, u svakom smislu – kako šahovskom, tako i finansijskom, jer je trebalo odigrati čak tri lige u seniorskoj konkurenciji – dve u muškoj (za 2020. i za 2021. godinu) i jednu u ženskoj konkurenciji. Finansijski je bilo gotovo nemoguće izdržati nastupe u obe konkurencije, te je pored sredstava dobijenih od grada (a koja su značajno manja nego pre, zbog smanjenja budžeta za sport) i pomoći sponzora kojih je sve manje nažalost, klub morao ozbiljno da se zaduži kako bi mogao da nastupi u svim obaveznim ovogodišnjim takmičenjima. Zbog velikih očekivanja, kako na sportskom tako i na poslovnom planu, klub stalno mora da vodi balansiranu sportsko-finansijsku politiku jer je često jedno u koliziji sa drugim. Ovo je sport, igra gde moraš da ulažeš ako želiš da pobeđuješ, jer samo dobri sportski rezultati generišu nove prihode. Dobre rezultate smo ostvarili, te će nam prioritet u narednom periodu biće vraćanje dugova. ” – izjavio je Igor
Lukić, osnivač i glavni operativac kluba.

Ekipa je nastupala u sledećem sastavu, poređana po broju osvojenih poena: IM Đukić Željko, koji je bio najuspešniji igrač na celoj ligi sa 9.5 poena iz 11 partija, FM Terzić Goran 7.5 poena iz 11, Lukić Jovan 6.5 iz 10, WIM Velikić Adela 6 iz 6 (!),
Lukić Nikola 5.5 iz 10, WGM Injac Teodora 3.5 iz 5, Pavlović Andrija 2.5 iz 5, Stevanović Jovan 2 iz 5, Petrović Nemanja i Nedeljković Mladen 0.5 iz 1.

Tri prvoplasirane ekipe nagrađene su peharima i odgovarajućim medaljama, dok su iz lige ispale tri najslabije plasirane ekipe.
Konačna tabela lige:

Konačna tabela lige

Za kraj ove najuspešnije godine u istoriji kluba DŠK „OSNOVAC“ očekuju nastupi na još dva ekipna takmičenja:

– Omladinska liga Centralne Srbije 2021, u obe konkurencije, koja se igra od 12. do 14. novembra u Kniću, a gde sjajne omladinke kluba brane pehar osvojen 2019. godine (prošle godine se ovo takmičenje nije održalo zbog epidemioloških razloga).

– Druga ženska liga Centralne Srbije 2021, gde će sa drugom ženskom ekipom ogranak kluba pokušati da izbori plasman u Prvu žensku ligu Centralne Srbije za 2022.
godnu.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde