Naslovna Društvo Poslata poruka: „Sport je jednak za sve“

Poslata poruka: „Sport je jednak za sve“

0
PODELI
„Sport je jednak za sve“ foto: GP018

Na Trgu Kralja Milana u Nišu danas je obeležena Evropska nedelja sporta, u organizaciji EU info kutka i Kluba košarke u kolicima Nais, a u saradnji sa Gradom Nišom i Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

Događaj je protekao u znaku košarkaša u kolicima, a sadržao je nekoliko košarkaških aktivnosti: šutiranje trojki, slobodna bacanja, šut sa celog terena, a kao specijalna igra organizovan je „Put oko Evrope“. Odigran je i revijalni meč košarkaša u kolicima KKK Nais u 3×3 basketu.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović istakla je da je Grad Niš je u sklopu Evropske nedelje sporta ovde na Trgu po prvi put sa podlogom organizovao rekreativno bavljenje sportom, kao i da je to izuzetno važno za mlade, decu, ali i za one koji su sa bilo kojim stepenom invaliditeta.

Dušica Davidović foto: GP018

“Ono što nas čini srećnim je da je danas lepo vreme, veliki broj naših sugrađana danas sve ovo prati i mogu da kažem da je Grad Niš izašao u susret košarkaškom klubu osoba sa invaliditetom i da je obezbedio prostor u kome oni mogu neometano da treniraju i da iskazuju svoje rezultate na takmičenjima”, rekla je Davidović, pa istakla još jedan bitan podatak:

“Takođe, veliko je zadovoljstvo što je Grad Niš imao i svoje predstavnike na Paraolimpijskim igrama. Trudimo se da sve ono što grad može da učini boljim i kvalitetnijim za decu, za mlade ljude i sportiste, podignemo na viši nivo i pružimo jedan bolji kvalitet. Zaista je danas divno biti ovde sa ovim mladim ljudima i biti jedan od učesnika, kao i osetiti kako je to biti u invalidskim kolicima i pritom se baviti sportom. Ne može da nas nešto što je telesna invalidnost ili bilo koji stepen invaliditeta omete u bavljenju nekim aktivnostima za koje smo sposobni da ostavrujemo razultate.”

Prof Marko Aleksandrović, predsednik Košarkaškog kluba u kolicima Nais ovim povodom je izjavio da je bitno da ne postoje predrasude prema sportistima sa invaliditetom.

Prof Marko Aleksandrović foto: GP018

“Ovo je prvi put da u centru grada košarkaši u kolicima zauzmu svoje mesto, da pokažu prolaznicima u centru Niša da postoje, i jako mi je drago što su pored njih mnoge osobe bez invaliditeta, kao i studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, uzeli učešće u ovoj aktivnosti, seli u kolica bez ikakvih predrasuda i pokazali da smo svi jednaki.”

Nenad Stojiljković, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja naglasio je da paraolimpijski sport ima za cilj da osobe s invaliditetom uključi u jedno normalno društveno funkcionisanje i da podigne kvalitet njihovog života.

Nenad Stojiljković foto: GP018

“Sa tim ciljem su i osnovane Paraolimpijske igre, davne 1960. godine u Rimu. Naš fakultet je pre nekih petnaestak godina prepoznao značaj razvoja paraolimpijskog sporta i ja sam zahvalan kolegama sa ovog predmeta, prof Marku Aleksandroviću i prof Bojanu Jorgiću, koji vrlo uspešno rade u oblasti paraolimpijskog sporta. U ovom slučaju se radi o košarci u kolicima, ali ja bih samo podsetio da su najpre osnovali plivački klub za osobe sa invaliditetom, koji danas vrlo uspešno radi, potom su osnovali klub za golbal, što je paraolimpijski sport sličan rukometu, namenjen slepim osobama, i pre par godina osnivaju i klub za košarku u kolicima.”

Kapiten KKK Nais Bratislav Kostić rekao je da je danas poslata poruka da je sport jednak za sve.

Bratislav Kostić foto: GP018

“Zahvaljujući EU Info kutku danas smo imali prilike da prezentujemo deo naših umeća, ako mogu tako da kažem, i da čisto upoznamo ljude sa sportom kojim se bavimo, da imaju bližu sliku o celoj toj priči. Danas šaljemo poruku da je sport apsolutno jednak za sve, i trebalo bi sve osobe, i sa invaliditetom i bez invaliditeta da uzmu učešće u bilo kom sportu, naravno ko je u mogućnosti. Na jedan način šaljemo poruku ljudima da nam daju podršku, jer inkluzija je nešto na šta svakako treba da se obrati pažnja.”

Menadžerka EU info kutka u Nišu Danijela Vučić naglasila je važnost borbe sa svim vrstama barijera.

Danijela Vučić foto: GP018

“Mi smo ovu Evropsku nedelju sporta, koja se tradicionalno obeležava poslednje nedelje septembra malo pomerili, ali smo danas uspeli da iskoristimo prvo stabilnije vreme da zajedno sa našim partnerima iz centra grada pošaljemo poruku o važnosti sporta za sve, a naročito za osobe sa invaliditetom, o važnosti inkluzije i društva po meri svih. Danas smo organizovali nekoliko košarkaških igara. Bez obzira na postignut broj koševa, danas smo svi tu da se izborimo sa granicam i barijerama, bilo da su one fizičke ili da je reč o predrasudama.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde