Naslovna Društvo Posađeno sto hrastova lužnjaka u Trupalu

Posađeno sto hrastova lužnjaka u Trupalu

0
PODELI
Sadnja Trupale 06.04.2021 foto: GP 018

Grad Niš i Srbija šume realizuju danas akciju sadnje sto hrastova u selu Trupalu koje se nalazi na teritiriji Gradske opštine Crveni Krst.

Igor Braunovic foto: GP 018

“Srbija šume uvek sa zadovoljstvom prihvata ovakve akcije, sa svim loklanim samoupravama koje se priključuju akciji i inicijativi ošumljavanja slobodnih površina i to je ono što nas posebno raduje. Sa gradom Nišom imamo dobru saradnju i ona se iz godine u godinu nastavlja” rekao je vd direktor Srbija šuma Igor Braunović.

Mi kao Srbija šume godišnje ošumimo oko 2.5 hektara, kojim mi gazdujemo, to je negde oko 3.500.000 sadnica. Srbija šume ima još veoma malo prostora za pošumljavanje, potrebno je da se izvrši apel da se svi naši građani odazovu i na svojim slobodnim površinama zasade nekolicinu sadnica dodao je Braunović.

“Da bi bili na nivou evropske pošumljenosti fali nam još oko 11%. Kada bi iz Srbija šume zasadili sve planirane lokacije sa desetogodišnjim planom, Srbija bi podigla pošumljenost za 1%. Zato je bitno da se probudi svest kod građana” – rekao je Igor Braunović.

Dragana Sotirovski foto: GP 018

“Sto sadnica hrasta lužnjaka stiglo je zahvaljujući društvu za zaštitu i proučavanje ptica. Grad Niš je izabrao lokaciju u selu Truplale u blizini reke Nišave. Mislimo da će ovo jednoga dana biti lep šumoviti potez pored reke Nišave” – rekla je Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

“Tokom naredne nedelje predstavnici grada Niša deliće sadnice našim sugrađanima, tako da nastavljamo sa akcijom pošumljavanja naše životne sredine. Takođe je u pripremi posađivanje devedeset novih stabala koja će biti posađena sledeće nedelje na raznim lokacijama u Nišu” – rekla je Sotirovska.

Milan Ružić foto: GP 018

“Krajem prošle godine pokrenuli smo akciju pod nazivom sat za budućnost. Mi smo donirali više od šesto sadnica širom Srbije a danas na ovoj lokaciji smo dodelili sto sadnica. Hrast lužnjak nosi posebnu simboliku a to je dugovečnost, kao drugo to je simbol Slovena, takođe to drvo stvara staništa što je za naše udruženje jako bitno”- rekao je član udruženja za zaštitu i proučavanje ptica Milan Ružić.

Miki Milutinović foto: GP 018

Zahvaljujući donaciji udruženja za zaštitu i proučavanje ptica a na predlog grada Niša danas je pošumljen potez pored reke Nišave u selu Trupale.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde