Naslovna Kultura Izložba „Dečaci ne plaču, a devojčice su lepe“

Izložba „Dečaci ne plaču, a devojčice su lepe“

0
PODELI

Pozivamo vas na otvaranje izložbe Feminističke kolonije pod nazivom „Dečaci ne plaču,a devojčice su lepe”, u petak 2. aprila 2021. godine, u Galeriji Niškog kulturnog centra, u 18 sati.

Jesu li stereotipi duboko ukorenjeni u našu podsvest? Kada ih odbacujemo i suočavamo se sa njima? Jesu li to momenti velikih istina koje naša svest proživljava prepoznajući pravu stvarnostu.

Tada SVI plačemo i SVI smo veoma lepi. Radovi nastali na šestoj feminističkoj koloniji u Nišu 2020. godine promišljaju stvarnost, beleže trenutke postojanja i sugerišu da problemi postoje svuda oko nas. Oni su suptilni a ujedno veoma koncizni, govore o buntu i emociji, suprotstavljaju stvarnost i imaginaciju. Beležeći osećanja, govore o ženskim istorijama koje i same autorke proživljavaju, šapću nam svoje tajne i vode u svet jakih žena. Svet sloboda, gde se slave uspesi svih pođednako, gde je feminizam lepa reč a stereotipi odavno zaboravljeni. Likovni jezik koji nam dočarava ovakvu stvarnost je rečit, pevljiv, jasan, proziran i nežan, ostljiv i titrav. Njegova tekstura nas uvodi u dubine duša samih autorki i odaje nam njihovu istinsku potrebu da budu to što jesu. Osvešćene umetnice koje sledećim generacijama ostavljaju u nasleđe nove istorije umetnosti.

Istorije u kojima ima velikih ženskih imena, gde se likovni jezik ne karakteriše kao žensko pismo a senzibilnost u umetničkom izrazu kao slabost.

Bojana Fužinato Stamenković kaže da će izložba biti otvorena u skladu sa merama Vlade Republike Srbije, donetih u cilju sprečavanja širenja Korona virusa.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde