Naslovna Kultura Niš partner u snimanju dokumentarne serije o srpskom kolu

Niš partner u snimanju dokumentarne serije o srpskom kolu

0
PODELI
Niš bi trebalo da bude partner u projektu o srpskom kolu i jedan od gradova gde će se snimati dokumentarni serijal o kulturnoj baštini Srbije upisanoj na listi Uneska, rečeno je u razgovoru gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i Željka Mirkovića, reditelja tog serijala. Dokumentarni serijal snimaće se u 15 gradova u Srbiji i u pet gradova u Republici Srpskoj.
Mirković, dobitnik 59 internacionalnih nagrada i sa dve kandidature za nagradu Američke filmske akademije „Oskar“ za svoje stvaralaštvo, upoznao je gradonačelnicu Niša u svom radu na projektu o Šabanu Bajramoviću.
Razgovor reditelja i gradonačelnice bio je prilika za podsećanje na veliki internacionalni uspeh Mirkovićevog dugometražnog dokumentarnog filma „Teslin narod“ o iseljenicima i znamenitim Srbima koji su gradili Ameriku, rađen u koprodukciji „Optimistik filma“ sa Radio-televizijom Srbije koji je prikazan na javnom servisu.
Film „Teslin narod“ uvršten je u arhive biblioteke Kongresa SAD, univerziteta u Harvardu, Kolumbiji, Jejlu, Pitsburgu, Aleksandrijskoj biblioteci u Egiptu, nacionalnim bibliotekama Rusije i Francuske.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde