Naslovna Društvo HRIZOSTOM ČUVAR TRONA

HRIZOSTOM ČUVAR TRONA

0
PODELI

Najstariji u Sinodu preuzeo je patrijaršijske dužnosti, dok je za administratora arhiepiskopije beogradsko-karlovačke postavljen vladika šumadijski Jovan.

Posle smrti patrijarha Irineja, za čuvara patrijaršijskog trona  postavljen je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, dok je za administratora upražnjene arhiepiskopije beogradsko-karlovačke postavljen episkop šumadijski Jovan.

Sabor, na kome će se birati novi patrijarh, po svemu sudeći, ipak će biti održan u planiranim okvirima, u maju sledeće godine, saznaje.

Na sajtu SPC juče u toku dana objavljeno je da je doneta odluka da patrijaršijske dužnosti preuzima Sveti arhijerejski Sinod (u skladu s članom 62 Ustava SPC), a da Svetom Sinodu do izbora novog patrijarha predsedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Inače, po pravilu, Sinodu predsedava najstariji član.

– Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti arhijerejski Sinod je izabrao Njegovo preosveštenstvo episkopa šumadijskog g. Jovana (u skladu članom 70 Ustava SPC) – navedeno je na sajtu Crkve.

Izbor poglavara

I pored spekulacija da bi upokojenje patrijarha moglo da pomeri Sabor, planiran za maj 2021, jer će se sada na njemu birati novi poglavar SPC, to se, po svemu sudeći, najverovatnije neće dogoditi i on će biti održan u planiranim okvirima.

Ustav SPC predviđa da patrijarh može biti svako ko je eparhijski episkop najmanje pet godina, a procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sveti arhijerejski Sabor. Kada se saznaju imena onih koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na biranje žrebom, to jest „apostolskim načinom“. Tri imena se stavljaju u zasebne koverte, a one u jevanđelje.

Tada članovi Sabora iz saborske sale prelaze u patrijaršijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog – na službu „priziva Svetog Duha za izbor novog patrijarha“, koju služi najstariji arhijerej po hirotoniji. Tokom te službe tri imena stavljaju se u zasebne koverte, a one u jevanđelje. U tačno određenom delu službe jedan od monaha, izabran od Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog patrijarha.

KO JE V. D. PATRIJARHA

Hrizostom (svetovno Rajko Jević), mitropolit dabrobosanski
Rođen je 4. marta 1952. u selu Vodenici, kod Bosanskog Petrovca
Ranije je bio episkop bihaćko-petrovački i zvorničko-tuzlanski
Izabran je 1991. za prvog episkopa novoosnovane Eparhije bihaćko-petrovačke
Proteran je iz svoje rezidencije u mestu Ključu 13. septembra 1995, a 10. oktobra iste godine odlazi sa teritorije svoje eparhije
U svoju eparhiju vratio se 5. februara 1996, nakon početka primene Dejtonskog sporazuma
U tron episkopa zvorničko-tuzlanskog ustoličen je 13. jula 2013.
Sabor SPC je doneo odluku 24. maja 2017. da Hrizostom bude mitropolit dabrobosanski. Ustoličen je u Sarajevu 3. septembra 2017.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde