Naslovna Sve vesti Niš Održana planinarsko-rekreativna akcija u Jelašničkoj klisuri

Održana planinarsko-rekreativna akcija u Jelašničkoj klisuri

0
PODELI
Planinarsko društvo “Preslap”, podržano od strane Grada Niša i Gradske opštine Niška Banja, organizovalo je 15.novembra 2020.godine drugu akciju obilaska Jelašničke klisure.

Akcija je u svemu izvedena i prema dobijenoj saglasnostgi i strogim uslovima Zavovda za zaštitu prirode Srbije, koji upavlja zaštićenim područjem Specijalni rezervat prireode Jelašnička klisura.

Po predivnom vremenu, oko 150-oro učesnika uživalo je na Suvoj planini, na trasi koja je lagana za prelazak i spada u rekreativne staze. Ukupna dužina je bila 13 kilometara, a sve je počelo na izletištu Potkapina, u srcu Jelašničke klisure. Akcija je bila podeljena u dve etape, na području klisure iznad desne obale Jelašničke reke i na području iznad leve obale reke. Iznad desne obale reke, oko stena Jelašničke klisure, učesnici akcije obišli su stenovite formacije Prozorac i Carevo korito, i popeli su se na vrh Radov kamen (580 metara).
Sa Radovog kamena izvedeno je spuštanje do obližnjeg sela Čukljenik, odakle su se učesnici uputili na levu stranu klisure. Sa ove strane se u celosti vidi stenoviti predeo na desnoj obali, koji su učesnici obišli par sati ranije. Prizori su veoma atraktivni, a Jelašnička klisura, iako ne previše duga i široka, sadrži mnogo stenovitih formacija, oštrih vrhova i litica. Levom stranom klisure, učesnici su prešli preko zanimljivih “rimskih stepenica” u steni, a onda se popeli na vidikovac Inatovac (447 m), iznad sela Jelašnica. Akcija je okončana podelom besplatnog ručka u selu Jelašnica.
U okviru eduktivnog dela akcije, održana su i predavanja o lekovitom bilju, a predavač je bio Novica Vidojković, iz sela Kunovica, poznati sakupljač lekovitog bilja na području Suve planine i juga Srbije.
Glavni vodič akcije bio je Petar Ratković, meštanin Jelašnice, odličan poznavalac staza i tajni Jelašničke klisure.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde