Naslovna Sve vesti Niš Rekreativni obilazak Jelašničke klisure 15. novembra

Rekreativni obilazak Jelašničke klisure 15. novembra

0
PODELI

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u nedelju, 15.novembra 2020.godine, akciju obilaska područja oko Jelašničke klisure. Održavanje akcije podržali su Grad Niš i Gradska opština Niška Banja.

Predviđena je trasa, sasvim lagana, lepa i atraktivna i tokom jeseni, čija je ukupna dužina 13 kilometara. Obilazak ovog krajolika počinje kod izletišta Potkapina, zatim se planinari penju do stenovitih oblika Prozorac i Carsko korito, i vrha Radov kamen (581 m). Sa ovog vrha, u produžetku, staza se spušta u selo Čukljenik, gde se prelazi na levu obalu Jelašničke reke, i nastavlja se ka selu Jelašnica. Usput, izlazi se na još dva uzvišenja i vidikovca: Inatovac (447 m) i Kobilica (337 m).

Sa ovih vidikovaca izvanredno se vidi ceo venac Suve planine, kao i Jelašnička klisura, Niška Banja i grad Niš. Akcija će se završiti u dvorištu Osnovne škole “Đura Jakšić” u Jelašnici, gde će biti poslužen i besplatan ručak.

U okviru akcije, održaće se i edukativni deo, kroz predavanja o upotrebi lekovitog bilja. Za savete oko lekovitog bilja, zadužen je Novica Vidojković iz sela Kunovica, koji poseduje višedecenijski staž u ispitivanju i sakupljanju plodova prirode i lekovitog bilja.
Glavni vodič akcije je Petar Ratković, kontakt telefon: 0695797585. Petar Ratković odgovoriće i na sva dodatna pitanja u vezi prelaska trase, i pružiće sve potrebne savete.
Za akciju je potrebna uobičajena odeća, obuća i oprema, akcenat treba staviti na slojevito odevanje, te poneti pribor za jelo i posudu za jelo, zbog podele besplatnog ručka u Jelašnici.
Na akciju se ide redovnom linijom prigradskog javnog prevoza, autobusom za Gornju Studenu, koji 15.novembra u 7 sati ujutru polazi sa prigradske stanice, a usput staje kod suda, kod gradske bolnice i na Trošarini. Iz autobusa se izlazi na stanici kod izletišta Potkapina.
Za povratak sa ackije pogodan je autobus koji iz Gornje Studene za Niš polazi u 16:10 sati, a na stajalištu ispred škole u Jelašnici staje u iu 16:20 sati.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde