Naslovna Kultura Nagrada “Stevan Sremac” Elvedinu Neziroviću za knjigu “Ništa lakše od umiranja”

Nagrada “Stevan Sremac” Elvedinu Neziroviću za knjigu “Ništa lakše od umiranja”

0
PODELI
Na završnoj sednici žirija za dodelu Nagrade „Stevan Sremac“ održanoj u Nišu 27. oktobra 2020. godine, žiri u sastavu: Dr Jasmina Ahmetagić, Vule Žurić i Dr Dejan Milutinović doneo je odluku da Nagradu „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2019. godini dodeli Elvedinu Neziroviću za roman „Ništa lakše od umiranja“ u izdanju „Lagune“ iz Beograda.

Za nagradu „Stevan Sremac“ za 2020. godinu prispelo je 46 proznih knjiga. Žiri je u uži izbor uvrstio šest knjiga (ovde poređanih po azbučnom redu):
Jovica Aćin PILOT TRAMVAJA (Laguna)
Miloš Latinović ETAPE NOĆI (Vulkan izdavaštvo)
Miodrag Majić DECA ZLA (Vulkan izdavaštvo)
Jadranka Milenković SOBA 427 (Arete)
Elvedin Nezirović NIŠTA LAКŠE OD UMIRANJA (Laguna)
Siniša Soćanin UBISVET (Laguna)

Žiri je većinom glasova (dva glasa) odlučio da nagradu dodeli Elvedinu Neziroviću za roman „Ništa lakše od umiranja“. Jedan glas pripao je romanu „Soba 427“ Jadranke Milenković.

„Ništa lakše od umiranja“ je roman koji tematizuje poslednji rat iz pomalo iskošene persektive, preispitujući korene i manifestacije zla, te raspone mogućeg i nužnog odgovora pojedinca i kolektiva. Motivaciono dobro zasnovan, jezički precizan, roman drži pažnju i otvara pitanja koja ne gube aktuelnost.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Program nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Nagrada će Elvedinu Neziroviću biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde