Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – ŠTA ĆEŠ BITI KAD PORASTEŠ

ŠTO DA NE KAŽEM – ŠTA ĆEŠ BITI KAD PORASTEŠ

0
PODELI

Glavna i odgovorna urednica časopis Biznis i Ekonometar Radojka Nikolić je, govoreći o vršnjačkom nasilju, između ostalog ukazala na društveni problem da mladi danas nemaju uzore.

Ona je ocenila da je agresije uvek bilo, ali je sad dramatičnije “verovatno zbog načina života i vrednosti odnosno uzora koje biraju”.

“Meni se čini da se mlade generacije nisu snašle u novim obrascima života. S jedne strane imate dostupne uređaje iz IT sfere, a s druge različite oblike zabave koji su bitno drugačiji nego nekad. I to je izazvalo lutanje u tim sadržajima koji će njima predstavljati neko zadovoljstvo”, ocenjuje Nikolić.

„Šta ćeš biti kad porasteš ?“ – čuveno pitanje naše mladosti. Trudili smo se da, sledeći uzore, budemo nešto jako važno, važnije od naših roditelja, od drugih. U zavisnosti od toga ko je u detinjstvu ostavio najsnažniji uticaj na našu dečju ličnost bili smo – učiteljice, lekari, piloti, glumice……I sebe zamišljali kao izuzetno pametne, sposobne, nadarene i ljude koji se izdvajaju iz mase, po nečem dobrom, razume se.

I danas se isto pitanje postavlja deci, ali su odgovori sasvim drugačiji. I to je normalno, jer vremena se menjaju a svaka nova generacija nosi drugačiji duh i pogled na svet…Ali nije normalno da uzori budu nenormalni i da , u toj nenormalnosti, dobijaju podršku čak i roditelja.

Pored odgovora na pitanje „Šta ćeš biti kad porasteš”, najčešće dobijamo i kontataciju svoje dece „Sigurno ne ono što si ti, jer vidim kako si lepo u životu prošao”. I , naravno, slede primeri onih koji su “dobro prošli i dobro žive”, a to sigurno nisu učiteljice, lekari, piloti, glumice i ostali mučenici koji rade za male pare, a završili su visoke škole.

Deci se, kao uzori, danas najviše dopadaju nedefinisane profesije poput menadžera, jer pod menadžer možeš da podvedeš sve i svašta (uključujući i kriminalce koje još nisu uhvatili), bitno je da se lepo živi….u luksuznoj kući, za volanom nekog ludog auta i ajfonom u ruci, i bitno je da te svet poznaje po nadimku, koji imaju svi koji se oslovljavaju sa „brate”.

I poznati bloger je dobro da budeš, nemaš pojma u startu šta je to, ali „eno ona tvoja drugarica, koja je bila najgori đak u školi, sada je blogerka u Americi, zgrće silnu lovu i ima sve i svašta, a svi je traže”.

Možeš i da „propevaš” preko noći, jer se danas ne peva glasom, već stasom, silikonima i napucanim izgledom. Mislim takvi pevači i pevačice zarađuju lovu, a oni sa klavirima i violinama…..pusti to, to je zastarela fora. A i ne isplati se.

Ljudi u raznoraznim „sitnim biznisima” ( koje , usput budi rečeno, nikada nisam uspela da skontam šta su i šta predstavljaju…..jer sam verovatno glupa), e i ti ljudi, biznismeni su uzor mladim ljudima. „Vidi Nikolu, recimo, ništa nije znao u školi, svi smo ga ismevali, a onda počeo da radi ….to i to……sad ima kuću sa bazenom, vozi džip i planira i ženi da otvori firmu”. I taj Nikola, ili kako god se zvao i čime god se bavio, uzor je našoj deci. Zato što, onako obrijane glave u markiranoj garderobi i cipelama u koje možeš da se ogledaš, ulazi u kafić (obavezno telefonirajući, jer on stalno ima posla), mahne prisutnima ko drug Tito svojevremeno, udari petaka najbližima uz obavezno brate i ljubljenje i sedne za svoj, uvek reuzervisani sto za njega.

I kako da ne poželiš da budeš Nikola. I kako da poželiš da budeš tvoj otac, koji u 7 ujutru odlazi u ordinaciju, vraća se kasno popodne, odgovoran je za brojne živote i nikada nema dovoljno para u džepu. Kako da ti otac , ovakav kakav je, bude uzor u životu. Pa život je jedan, i zato treba slediti Nikolu i njemu slične, kako ne bi i u svojoj kući gledao svoju porodicu koja se celog života upinje, napinje, trudi, muči, petlja, presipa iz šupljeg u prazno……i ima samo „čist obraz i miran san”. Izem ti ja i čist obraz i miran san, kad nemam ništa drugo, a ja hoću da živim odmah i sad.

E, baš zbog tog odmah i sad, zbog lagodnog života preko noći i bez truda, zbog želje da svi budemo „carevi”…..zbog svega toga, uzori se promenili, jer smo se i mi promenili. A svi zajedno ćemo i društvo promeniti, i pretvoriti ga u plagijat, šuplju tvorevinu koja će nas ubiti, i vratiti na početak priče. A u toj priči postoje i carevi, ali i podanici……. a i mnogi drugi između njih.

18.oktobar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde