Naslovna Ekonomija Kompanija „Ksingju“ u aprilu 2021. otvara pogon u Nišu

Kompanija „Ksingju“ u aprilu 2021. otvara pogon u Nišu

0
PODELI
Predstavnici grada Niša najavili su danas da će fabrika kineske kompanije „Ksingju“ (Xingyu Automotive Lighting Systems) za proizvodnju LED ravete za automobile biti otvorena u tom gradu aprila naredne godine.

Gradski većnik Nenad Stanković rekao je da će u novom pogonu, čija je gradnja u toku, biti zapošljeno preko 1.000 ljudi.

Nenad Stanković/foto:gp 018

Načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Dušan Radivojević podsetio je da se radi o investiciji vrednoj preko 60 miliona evra.

Prema njegovim rečima, gradjevinski radovi na pogonu kompanije „Ksingju“ biće završeni u martu, a potom sledi montiranje opreme i u aprilu početak proizvodnje.

Dušan Radivojević / foto:gp 018

Radivojević je rekao da su predstavnici grada i KLERP-a već razgovarali sa dva kooperanta kineske kompanije koja su zainteresovana da dodju i otvore svoje pogone u Nišu.

„Ovaj projekat, kao i sve ostale investicione projekte realizujemo u koordinaciji sa kabinetom Predsednika Republike i Razvojnom agencijom Srbije.  „Ksingju“ je svetski lider u proizvodnji led rasvete za automobilsku industriju“, izjavio je Radivojević.

Na danas održanoj sednici Gradskog veća usvojen je predlog rešenja da se 16,5 hektara zemljišta u vlasništvu grada na lokaciji na kojoj se već gradi pogon kompanije „Ksing ju“ prenese u javnu svojinu Republike Srbije, što će, kako je rečeno, omogućiti kineskoj kompaniji da dalje širi svoje kapacitete.

Zemljište neće biti otudjeno, rečeno je,  već će i dalje biti u režimu javne svojine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde