Naslovna Društvo U školama u Srbiji manje od 60 zaraženih korona virusom

U školama u Srbiji manje od 60 zaraženih korona virusom

0
PODELI
Mladen Šarčević/foto:gp018,B.LJ
Ministar prosvete Mladen Šarćević izjavio je danas u Nišu da je u našoj zemlji trenutno manje od 60 zaraženih korona virusom u osnovnim i srednjim školama, ali, dodao je, reč je o populaciji od oko 850.000 djaka.

Prema njegovim rečima, studentske poliklinike imaju samo jednog  zaraženog studenta i to u poliklinici u Beogradu.
Šarčević je najavio da će prvih dana na početku akademske školske godine predstavnici Ministarstva prosvete i prosvetne inspekcije ići savetodavno na sve fakultete da bi se uverili da su svi odradili svoj deo posla.
Mladen Šarčević/foto:gp018,B.LJ
Sa studentima smo dogovorili da oni uvedu pojačana redarstva, da se zajedno sa fakultetima brinu o svim merama koje nam čuvaju pravo da dobro živimo i radimo”, izjavio je Šarčević na otvaranju “coworking zone” na Elektronskom fakultetu u Nišu.
On je rekao da uslovi koje je Ministarstvo prosvete dobilo od Instituta za javno zdravlje diktiraju kako će se odvijati nastava na fakultetima.
Veličina amfiteatara i učionica odredjuje broj prisutnih studenata, jer je potrebno da se obezbedi minimalno četiri kvadrata po studentu”, rekao je Šarčević.
Preporuka fakultetima, dodao je Šarčević, je da svi koji imaju uslove interaktivno rade sa studentima prve godine i da se akcenat stavi na “živi” rad u sklopu praksi i vežbi.
On je rekao da je neodrživo linearno smanjenje školarina od 30 odsto na svim fakultetima koje je predložila jedna neformalna grupa ljudi napraviviši jedan vid “hepeninga” u Beogradu.
Školarine se nisu menjale, postoji intencija da studentski parlamenti razgovaraju sa rukovodstvima fakulteta oko eventualnog smanjenja školarine za samofinansirajuće studente. Ostalo je da se to rešava od fakulteta do fakulteta” izjavio je Šarčević.
Rektor univerziteta Radomir Antić/foto: gp018, B.LJ
Rektor Univerziteta u Nišu Radomir Antić je izjavio da će na fakultetima tog Univerziteta biti ove godine otprilike isti broj studenata kao i prošle godine.
Nastava na fakultetima biće kombinovanog tipa saglasno specifičnostima fakulteta. Na nekim fakultetima biće dominantna on lajn nastava, ali kad su u pitanju laboratorijske vežbe i praktična nastava biće u prostorijama fakulteta, uz poštovanje distance i svih drugih mera. Na nekim fakultetima imaćemo istovremeno i on lajn nastavu i uživo”, rekao je Antić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde