Naslovna Hronika Tinejdžer (15) koji je silovao dečaka izbegao zatvorsku kaznu

Tinejdžer (15) koji je silovao dečaka izbegao zatvorsku kaznu

0
PODELI
Petnaestogodišnjak iz niškog naselja Stočni trg  O. I.,  koji je 19. marta silovao šestogodišnjeg dečaka iz komšiluka u naselju  dobio je za kaznu od Višeg suda samo vaspitnu meru.

Zločin se dogodio se u šumarku nedaleko od naselja Stočni trg, gde žive i nasilnik i nesrećni dečak. Tinejdžer je namamio dečaka da pođe sa njim, obećavši mu da će mu kupiti slatkiše. Međutim, čim su stigli do šumarka, nasilnik ga je skinuo i obljubio.

Nasilniku nije izrečena zatvorska kazna je i neće biti i upućen u maloletnički zatvor jer je mlađi od 16 godina, pa mu je sud izrekao pojačan nadzor roditelja ili staratelja.

Zakon predviđa da se maloletnicima mogu izreći mere upozorenja, kao i pojačane mere nadzora roditelja ili staratelja. Takođe, može se izreći i pojačan nadzor u drugoj porodici ili pojačan nadzor sa dnevnim boravkom u ustanovi za vaspitanje i obrazovanje maloletnika. Najstroža vaspitna mera je upućivanje u obrazovnu ustanovu, vaspitno-popravni dom ili ustanovu za lečenje i obuku.

Inače, zakon predviđa i kaznu zatvora za maloletnike, ali samo ako su stariji od 16 godina, te ako je za krivično delo koje su izvršili predviđena robija duža od pet godina. Maloletnički zatvor ne može biti kraći od šest meseci, niti duži od pet godina.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde