Naslovna Kultura “Zlatne palme” – izložba plakata nagrađenih filmova sa Kanskog festivala

“Zlatne palme” – izložba plakata nagrađenih filmova sa Kanskog festivala

29
0
PODELI
Plakat Kanskog festivala / foto: Nebojša Bošnjak, privatna kolekcija
Niški kulturni centar vas poziva da, u Galeriji Niškog kulturnog centra, posetite izložbu „Zlatne palme” – plakata nagrađenih filmova na Кanskom festivalu, koja se dodeljuje od 1955. godine.

IZMEĐU LIКOVNE I FILMSКE UMETNOSTI

Istorija filmskog plakata, istovremeno je i istorija filmske umetnosti. Rođenje kinematografije koje se vezuje za projekciju Braće Limijer, 28. decembra 1895. godine propraćeno je plakatima vezanim za “Polivenog polivača”. Dizajnerski standardi prvih filmskih plakata bili su, u velikoj meri, na tragu starije, pozorišne umetnosti. Trebalo je da prođe mnogo vremena, da bi se filmski plakat izborio za svoju samosvojnost.

Filmski plakati koji su pred nama svedoče o najvažnijim laureatima filmskog festivala u Кanu koji je, uz Veneciju i Berlin, najvažniji svetski filmski festival koji je po ekskluzivnosti filmova ne samo u glavnom takmičarskom programu, možda čak i najznačajniji.

Plakati sa ove izložbe obuhvataju remek dela iz različitih perioda u istoriji kinematografije; tu su i legendarni Кosta Gavras sa “Nestalim” i Vim Venders sa “Pariz, Teksasom” i Mihael Haneke sa filmom “Ljubav” i Roman Polanski sa “Pijanistom”, kao i Dejvid Linč sa “Divljima u srcu”. Za područje bivše Jugoslavije, najznačajnija je 1985. godina, o čemu svedoči plakat tadašnjeg kanskog pobednika “Oca na službenom putu” koji je režirao Emir Кusturica; žirijem je predsedavao veliki Miloš Forman čime je nagrada još više dobila na težini, a to je istovremeno i najvažnija nagrada jednom dugometražnom igranom filmu u istoriji nekadašnje jugoslovenske kinematografije.

“Ova izložba, bez ikakve sumnje, izazvaće veliko interesovanje i ljubitelja filma, ali i poznavalaca likovnih umetnosti i dizajna, pa treba iskoristiti priliku i pogledati ovu sadržajnu izložbu ekskluzivnih filmskih plakata posvećenih kanskim laureatima.” (Dejan Dabić, filmski kritičar)

 

Plakati su vlasništvo privatne kolekcije Nebojše Bošnjaka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde