Naslovna Sve vesti Niš Niška skupština usvojila završni račun budžeta za 2019. godinu

Niška skupština usvojila završni račun budžeta za 2019. godinu

66
0
PODELI
foto:redakcija
Grad Niš raspolagao je prošle godine budžetom od 8,91 milijarde dinara, a rashodi grada iznosili su 8,65 dinara, navedeno je u završnom računu koji su danas usvojili odbornici Skupštine grada Niša.
Sekretar za finansije Danijela Spasović istakla je da ostvareni budžet grada predstavlja 83 odsto od planiranog.
“Najznačajnije prihode grad je ostvario od poreza na zarade i od poreza na imovinu. Prihod od poreza na zarade iznosio je četiri milijarde, a prihodi od poreza na imovinu iznosili su 1,5 milijardi dinara”, rekla je Spasović.
foto:redakcija
Odbornici opozicione odborničke grupe “Niš moj grad” bili su protiv usvajanja završnog budžeta i izneli brojne primedbe na raspolaganje vlasti parama gradjana, pre svega u delu investicija.
Odbornik Branislav Jovanović rekao je da se “sunovrat” vlasti vidi kada se pogledaju investicije i podatak da je za za tu namenu utrošeno 44 odsto planiranih sredstava.
“Grad Niš je za sport prošle godine izdvojio 580 miliona dinara, a za investicije 480 miliona dinara”, istakao je Jovanović.
On je kazao da je iz gradskog budžeta prošle godine izdvojeno samo 17 miliona dinara za izgradnju vodovodne mreže, a samo osam miliona dinara za izgradnju kanalizacione mreže.
Jovanović je pobrojao brojne investicije koje je prethodna vlast najavljivala, a nije realizovala poput izmeštanja železničke pruge, uredjenja fasada, izradnje azila za pse, izgradnje ekspo centra, akva parka, jeftinih stanova za mlade, botaničke bašte i postojenja za prečišćavanje otpadnih voda.
Odbornik grupe “Niš, moj grad” Miodrag Stanković rekao je da prošle godine nije bilo investicija iz budžeta grada i dodao da sve što je uradjeno u gradu uradjeno sredstvima iz republičkog budžeta.
Odbornik Srpske napredne stranke i nekadašnji većnik Miloš Milošević rekao je da su zahvaljujući novim investicijama u gradu i većem broju zaposlenih prihodi od poreza na zarade prošle godine povećani za 600 miliona dinara, i da je to nešto što niko ne može da ospori.
“Povećanje poreza na imovinu je rezultat toga što je uknjiženo preko milion kvadrata prostora za oporezivanje”, istakao je Milošević.
On je dodao da je grad investirao preko 1,1 milijardu dinara iz gradskog budžeta.
Odbornik SNS-a i prethodni gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da Niš prednjači u Srbiji po rastu budžeta i po smanjenju rashoda.
Darko Bulatovic, foto:redakcija
“U odnosu na 2012. godinu budžet u 2019. godini veći je za skoro dve milijarde dinara. Za vreme prethodne vlasti budžet se godišnje povećavao za svega 100 ili 200 miliona dinara”, istakao je Bulatović.
Prema njegovim rečima, za prethodne četiri godine vraćeno je preko pet milijardi dinara različitih dugova grada, a pri tom ni jedan kredit nije podignut.
“Porez nije povećan, niti je cena i jedne komunalne usluge promenjena, a budžet je povećan. To je uspeh svih nas“, izjavio je Bulatović.
Odbornik SNS-a i nekadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić je istakao da je dokaz toga da je u proteklom periodu mnoogo toga učinjeno to što je povećan prihod od zarada.
On je podsetio da je za vreme prethodne vlasti do 2011. godine, omogućeno da u Nišu bude izgradjeno 32.000 objekata bez gradjevinske dozvole.
Zbog primene mera za suzbijanje epidemije korona virusa treće skupštinsko zasedanje, kao i i prethodna dva, održano je u sali Oficirskog doma.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde