Naslovna Sve vesti Niš Odbornik Miodrag Stanković podneo inicijativu za konkretnu pomoć školama

Odbornik Miodrag Stanković podneo inicijativu za konkretnu pomoć školama

0
PODELI
“U Nišu je još uvek loša epidemiološka situacija. Bez obzira na to, škole počinju sa radom sutra. Imajući u vidu da velika većina građana Niša živi u teškim materijalnim uslovima i da je ekonomska situacija jako loša, podneo sam odborničku inicijativu kojom predlažem da se preduzmu konkretne mere za poboljšanje uslova u svim školama“ – rekao je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

Predložio je da se u školama obezbede svi neophodni uslovi za polazak dece u školu. Prvenstveno dezinfekciona sredstva kao i zaštitne maske i rukavice za decu.

„Novoizabrana gradonačelnica je u svom ekspozeu navela da će posebnu pažnju posvetiti socijalno ugroženom stanovništvu. Danas je sve manje ljudi koji imaju novac da kupe knjige i opremu deci za polazak u školu. Nastavni program se menja iz godine u godinu, pa se štampaju nove knjige koje koštaju i do 16000 dinara. Standard roditelja, koji je ionako nezavidan, posebno je opterećen u ovo doba godine zbog nabavka ogreva, pripreme zimnice, kupovine odeće i obuće za školarce, posebno kupovine maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju za celu porodicu, namirnica bogatih vitaminima, sintetičkih vitamina i drugih preparata za podizanje imuniteta i dr”.

foto:arhiva

Stanković smatra da je potrebno opredeliti sredstva iz budžeta grada kako bi se obezbedili besplatni udžbenici za svu decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Prema poslednjim informacijama nastava će se održavati kako online, tako i u školama.

Neophodno je da se za socijalno ugrožene roditelje, koji nemaju uslova, obezbede laptopovi, kako bi deca mogla da prate online nastavu” – kaže Stanković.

Predlaže da se socijalno ugroženim roditeljima, koji su već kupili knjige, refundiraju troškovi.

“Mere kriznog štaba po pitanju nošenja maski i dalje važe, pa je neophodno obezbediti minimum po tri maske i po dva para rukavica za đake koji prisustvuju nastavi u školi.

U svakoj školi moraju biti pojačane mere higijene objekata (hodnici, učionice, školske klupe, stolice, stepenište, toaleti, sale za fizičko obrazovanje i dr). Potrebno je da se na ulazu u školski objekat obezbedi merenje temperature kao i dezinfekcija obuće i ruku kao i da u školskim hodnicima budu raspoređeni dozeri sa tečnošću za dezinfekciju ruku ili suvu dezinfekciju.

S obzirom da je Gradonačelnica Niša najavila rebalans budžeta na narednoj sednici Skupštine Grada Niša, sada je prava prilika da se usvoji ova inicijativa i da se pošalje pozitivan primer svim gradovima i opštinama u Srbiji, na koji način se treba odnositi prema građanima“ – zaključio je Stanković.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde