Naslovna Društvo Niška Banja : Ideja kralja Aleksandra počinje da se realizuje

Niška Banja : Ideja kralja Aleksandra počinje da se realizuje

0
PODELI
Broj turista koji će posetiti Nišku Banju se povećava , a o tome  svedoči i broj vaučera koji su dodeljeni za ovu godinu, 1260 u odnosu na 517 koliko je realizovano u 2019.godini, kaže predsednik GO Niška Banja Dejan Jovanović. 

„U Niškoj Banji je registrovano 20 smeštaja, a prošle godine ih je bilo 19“, kaže Jovanović.

Da bi Niška Banja privukla  još veći broj turista, prema rečima Dejana Jovanovića, potrebna je razvijena turistička infrastruktura.

„Za goste je važno da ih u Banji svake godine dočeka nešto novo, a mi bi smo bili zadovoljni da to bude godišnje po jedan projekat“, kaže Jovanović.

Jedan od problema u Banji su i hoteli. „Srbija“ je kupljena, a „Partizan“ i  „Ozren“ i dalje su u lošem stanju i ruinirani.

 „Srbija je  dobila novog vlasnika i u toku je proces dobijanja građevinske dozvole za rekonstrukciju.To će biti hotel izuzetno visoke kategorije. To je za nas važno jer u tom slučaju novi hotel neće biti velika konkurencija malim hotelima i privatnom smeštaju“, kaže Jovanović.

Ideja kralja Aleksandra Karađorđevića počinje da se realizuje: 10 otvorenih porodičnih bazena

Ono što je nekada zamislio kralj Aleksandar Karađorđević postaće stvarnost, a Niška Banja će izgradnjom 10 otvorenih porodičnih bazena i vodopadom koji će se graditi na prostoru Kulište, postati još atraktivnija za turiste.

“Ideja je da u narednom periodu na Kulištu bude izgrađeno 10 malih, porodičnih, otvorenih bazena kod već postojećeg zatvorenog bazena 5 ”, kaže Dejan Jovanović, predsednik GO Niška Banja i dodaje da se radi o ideji koju je u svojoj glavi imao još Aleksandar Karađorđević koji je u ovoj banji dolazio da se odmori. Doduše, nije se radilo baš o 10 pazena i vodopadu, ali je on još tada uvideo da voda sa izvora Stara banja koja je niže temperature od vode sa ostalih izvora, prija i živčanim bolesnicima te je smatrao da bi to moglo da se iskoristi. Tako je izgrađeno i Kupatilo 5 kojim sada gazduje Instirur Radon.
Kulište ,kupatilo

On ističe da je projekat  odobren, a za početak radova čeka se da se situacija sa koronavirusom smiri, kao i odluka gradskog veća.

Na prostoru Kulište kod bazena 5 postoji velika stena na kojoj će biti napravljen vodopad, a bazeni će se puniti vodom iz Suve banje. Voda sa vodopada će se prelivati i puniti male bazene.

“Odabrali smo ovaj izvor za punjenje bazane zbog temperature vode. Niška Banja ima četiri termalna izvora, glavno vrelo je najtoplije, 38 stepeni, dosta je radioaktivno i njime se pune zatvoreni bazeni Instituta. Suva banja je znatno niže temperature, oko 24 stepene i radioaktivnosti. Zbog toga će ova voda prijati svim posetiocima banje, dok onu  sa višom temperaturom ne mogu da koriste svi posetioci”, objašnjava Dejan Jovanović.

Kulište, suva banja
Vrednost radova je 60 miliona dinara, a 40 miliona finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde