Naslovna Sve vesti Aleksinac U Aleksincu obeleženi julski dani

U Aleksincu obeleženi julski dani

51
0
PODELI
Udruženje boraca Narodnooslobodilačkog rata opštine Aleksinac u saradnji sa Odborom za negovanje tradicije i obeležavanje značajnih istorijskih datuma opštine Aleksinac i drugim patriotskim organizacijama, prigodnim skupom su obeležili 4. juli – Dan borca, nekadašnji državni praznik bivše SFR Jugoslavije. Toga dana Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije doneo je odluku da se narod pozove na ustanak.
7.jula je nastavljeno obeležavanje važnih julskih istorijskih datuma. Naime, 7. jula 1941 u Beloj crkvi kod Krupnja je ispaljen prvi metak i taj datum se uzima kao Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu protiv fašizma.
Tim povodom je delegacija opštine Aleksinac u kojoj su bili predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković i njegov zamenik Čedomir Rakić položila cveće kraj spomenika na Brđanki, na mestu gde su na spomen ploče ispisana sva imena onih Aleksinčana koji su poginuli u Drugom svetskom ratu.

Takođe, cveće su položile i delegacije Udruženja penzionera i Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog
rata opštine Aleksinac.
Minutom ćutanja odata je počast poginulim vojnicima.
Pored obeležavanja ovog datuma u Aleksincu, istovremeno je organizovano i polaganje cveća u Grejaču, Velikom Drenovcu, Čukurovcu i Vrćenovici, ali zbog epidemiološke situacije to nisu bila masovna okupljanja. Delegacije iz tih mesta su položile cveće na ova obeležja i na taj način je obeležen 7.
juli kao jedan od značajnih datuma naše novije istorije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde