Naslovna Društvo U Tvrđavi obeležen Ivandan

U Tvrđavi obeležen Ivandan

31
0
PODELI
Niška Tvrđava je danas bila u znaku praznika “Ivandana” . Šesti put zaredom pleli su se na ovaj dan venčići od poljskog cveća, čula se muzika i sve je bilo u znaku radosti. Manifestacijom “Ivanjski venac” obeleženo je rođenje Svetog Jovana Krstitelja.

Organizator manifestacije je Društvo umetnika “Slava” iz Niša pod pokroviteljstvom Gradske opštine Crveni Krst.
“Ovo je šesta godina kako se ova manifestacija održava. Pokrenuta je 2015. godine. Na današnji dan obeležava se najveća srpska svetkovina Ivanjdan. Slavimo Sunce, i rođenje Svetog Jovana Krstitelja i ovo je narodni običaj koji se nekada davno izvodio, pletu se venčići koji se dele prolaznicima” , rekla je je pesnikinja Ružica Petrović, predsednik Društva umetnika “Slava”.

Foto:GP018

“U ranu zoru devojke su trčale livadom preko rose i brale su poljsko cveće za venčiće.Venčić se čuvao u kući kako bi domaćinstvo čuvao od svakog zla, a verovalo se i da Ivanjski venčić u kući znači zdravlje i napredak”, kaže Ružica.
“Ovaj praznik je toliko veliki da se sunce tri puta zaustavlja”, objašnjava Ružica.

Manifestaciju svake godine podržava Gradske opštine Crveni Krst.
Gradska opština Crveni krst podržava ovu tradicionalnu kulturološku manifestaciju na dan jednog od najvećih hrišćanskih praznik”, kazala je Jelena Madić, član Veća Gradske opštine Crveni krst za kulturu i obrazovanje . “Na ovaj način opština pomaže da se sačuvaja naša tradicija kao što je obeležavanje Ivanjdana”, istakla je Jelena Madić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde