Naslovna Društvo Planinarska akcija u okolini Trna u Bugarskoj

Planinarska akcija u okolini Trna u Bugarskoj

65
0
PODELI
Planinarsko društvo “Preslap” i Trnsko planinarsko društvo, izveli su u subotu, 4.jula 2020.godine, zanimljivu akciju u okolini Trna, u Bugarskoj. Grupa od 27-oro planinarki i planinara iz Niša, Aleksinca, Leskovca, Trna, Pernika i Dimitrovgrada, prešla je trasu dužine 16 kilometara, od sela Filipovci, preko vrha Dragovski kamak (1118 m), vrha Stakov kamak (1052 m), Vrabčanskog vodopada, do sela Bankja, i potom niiz reku Jablanicu i uz reku Jermu, do kanjona reke Jerme – Trsnkog ždrela.
Dragovski kamak,foto,Preslap
Na ovom putu, planinarke i planinari prešli su preko čak četiri planine: od sela Filipovci, preko Dragovskog vrela, “rimskog puta”, vodopada i Bežanske peštere, trasa je vodila Zavalskom planinom. Kod Bežanske peštere, trasa je prešla na Greben planinu, a uspon do Dragovskog kamka bio je i najstrmiji deo cele trase. Zbog svog dominantnog oblika, Dragovski kamak naziva se i “Trnski Materhorn”, a zadnjih par stotina metara uspon je znatno naporniji nego pre toga. Sa Dragovskog kamka odlično se vide planine zapadne Bugarske i jugoistočne Srbije. Lep vidikovac je i obližnji vrh Stakov kamak. Posle Stakovog kamka, staza je bila znatno lakša, maltene rekreativna. Kod izletišta Vrabčanski vodopad napravljena je duža pauza, a potom je usledio lagan silazak do sela Bankja.
Foto,Preslap
Ovo selo, koje se nalazi na granici Bugarske i Srbije, poznato je po izvorima mineralne vode, koja je svima dostupna na česmi u centru sela, a poznato je i po podeljenoj kući, kroz koju je pre stotinu godina povučena granica Bugarske i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, i po tome je ova kuća jedinstvena u svetu. Dalje je trasa vodila niz reku Jablanicu, levom obalom, na Ezdimirskoj planini, u delu gde je Jablanica granična reka. Izlaskom na reku Jermu, staza je nastavila uzvodno, preko mahale Bogojna i dva tunela. Pre samog spuštanja u kanjon Jerme, prolazi se kroz najduži pešački tunel na svetu, koji je dugačak 300 metara, a prvobitno je zamišljen da bude železnički tunel. Međutim, pruga u ovom kraju nikada nije izgrađena, te tunelom sada prolaze planinari, kada obilaze prelepe kanjone reke Jerme i reke Jablanice. Akcija je završena u srcu Trnskog ždrela, kada su planinarke i planinari imali priliku da uživaju u prizoru kako se Jerma probija između dve visoke stene Ruj planine, i to iznenađujuće snažno, uzevši u obzir da je juli meseca, a poznato je da je Jerma ovde najjača u aprilu mesecu, po topljenju snegova na Ruj planini.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde