Naslovna Sve vesti Niš Zajednička planinarska akcija “Preslapa” i Trnskog planinarskog društva na vrh Dragovski kamak...

Zajednička planinarska akcija “Preslapa” i Trnskog planinarskog društva na vrh Dragovski kamak u Bugarskoj

39
0
PODELI
Dragovski kamak / foto: Preslap

U subotu, 4.jula 2020.godine, Planinarsko društvo „Preslap“ i Trnsko planinarsko društvo iz grada Trn u Bugarskoj, organizuju zajedničku akciju u okolini grada Trn – uspon na vrh Dragovski kamak (1118 m), odlazak do Vrabčanskog vodopada, i obilazak Trnskog ždrela, kanjona reke Jerme.

Ovo će biti druga zajednička akcija da sportska udruženja iz susednih zemalja. Aprila 2019.godine, Planinarsko društvo „Preslap“ i Trnsko planinarsko društvo, uspešno su organizovali najmasovniju akciju ikada u okolini Trna, kada je preko tri stotine planinarki i planinara iz Srbije i Bugarske prošlo kroz kanjon reke Jerme (Trnsko ždrelo) i kanjon njene pritoke Jablanice (Jablaniško ždrelo).

foto: Preslap

Na predstojećoj akciji, umesto odlaska u Jablaniško ždrelo, izvršiće se uspon na atraktivni, stenoviti vrh Dragovski kamak (1118 m), na planini Greben. Dragovski kamak popularno se, zbog svog oblika, naziva „Trnski Materhorn“. Zanimljivo je da se planina Greben pruža i u Srbiji i u Bugarskoj, i to znatno više u Srbiji, a u Bugarskoj se, iako na sasvim malom delu masiva Greben planine, nalaze izuzetne prirodne atrakcije kao što su Jablaniško ždrelo, vrhovi Dragovski kamak, Stakov kamak, Gradište i Golaš, zatim Vrabčanski vodopad i mineralni izvori u selu Bankja.

Prilaz vrhu iz pravca Dragovske mahale, i sela Filipovci, nije preterano zahtevan. Posle Dragovskog kamka, trasa dalje vodi do vrha Stakov kamak (1050 m), sa kojega se spupta do izletišta Vrabčanski vodopad. Od vodopada, trasa dalje vodi do sela Bankja, na reci Jablanici, sela koje je poznato po izvorima mineralnih voda i po podeljenoj kući, kroz koju je 1919.prošla granica Bugarske i Kraljevine SHS, tako da se jedna soba nalazila u Kraljivini SHS, a danas je u Srbiji, a druga soba je ostala u Bugarskoj.

Najduži pešački tunel na svetu / foto: Preslap

Nizvodno od Bankje, Jablanica se uliva u reku Jermu, a uređena staza potom vodi uz reku Jermu, najpre kroz jedan manji pešački tunel, a onda i kroz najveći pešački tunel na svetu, dužine čak 300 metara. Odmah ispod dugačkog tunela nalazi se i kanjon reke Jerme, čuveno Trsnko ždrelo, u srcu Ruj planine.

Ova trasa duga je 14 kilometara, a jedina malo teža deonica je do vrha Dragovski kamak, na početku akcije.

U organizaciji Planinarskog društva „Preslap“, na akciju se polazi u subotu, 4.jula, u 04:00 sati, sa parkinga tržnog centra „Roda“ u Nišu. Troškovi prevoza su 1800 dinara. Svi zainteresovani za učešće na ovoj akciji, se prijaviti kod vodiča Planinarskog društva „Preslap“, a to su Vladimir Mitrović (telefon: 0642634692) i Dejan Radojlović (telefon: 063498018). Vodiči će pružiti i sve dodatne informacije i savete oko obuće, odeće i opreme.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde