Naslovna Društvo Orden Svetog Romana posthumno dodeljen doktoru Lazi

Orden Svetog Romana posthumno dodeljen doktoru Lazi

45
0
PODELI

Srpski hirurg Miodrag Lazić posthumno je sinoć na Vidovdanskoj akademiji u Nišu odlikovan ordenom Svetog Romana, najznačajnijim priznanjem Eparhije niške.

Episkop niški Arsenije orden Svetog Romana uručio je ćerki voljenog doktora Laze, kako su ga svi zvali, Nini Vujošević.

Uručujući orden episkop niški Arsenije je istakao da je doktor Miodrag Lazić, hirurg “napaćenog srpskog naroda”, najznačajnije priznanje te eparhije zaslužio “herojskim delovanjem, primernim vršenjem svog poziva i za ljubav prema srpskoj crkvi i narodu”.

Ćerka doktora Miodraga Lazića, Nina Vujošević kazala je da orden koji je dobio njen otac predstavlja simbol neverovatne priče o herojstvu u vremenu kada se zaboravljaju prave vrednosti.

“Srbi gde god da ste ne dajte svoje svetinje, čuvajte svoje heroje od zaborava”, kazala je Vujošević.

Ona je rekla da je njen otac “stradao na svom poslednjem bojnom polju, u akciji spasavanja” u koju dobrovoljno krenuo, bez straha i ne osvrćući se.

“Nije bio važan on, bio je važan njegov narod i njegova otadžbina”, rekla je Vujošević.

Vidovdanskoj akademiji u porti Sabornog hrama prisustvovao je veliki broj gradjana Niša, predstavnika Vojske Srbije, Nišavskog okruga i grada Niša.

Akademiji je prisustvovalo i više desetina boraca sa Ilidže, iz Zvornika, Bijeljine i Bratunca koje je tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije operisao i lečio doktor Laza.

Oni će danas, na Vidovdan, posetiti njegov grob na niškom Novom groblju.

Doktor Laza preminuo je 14. aprila, posle dvonedeljne borbe sa korona virusom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde