Naslovna Kultura Godišnje nagrade za umetničko dostignuće dodeljene na svečanosti održanoj povodom Dana Pozorišta...

Godišnje nagrade za umetničko dostignuće dodeljene na svečanosti održanoj povodom Dana Pozorišta lutaka

54
0
PODELI
foto: Pozorište lutaka

Na svečanosti održanoj danas u Pozorištu lutaka povodom Dana pozorišta i 62 godine profesionalnog stvaralaštva, uručene su tradicionalne godišnje nagrade za radni doprinos zaposlenima iz sektora tehnike i administracije i nagrade za umetničko dostignuće članovima glumačkog ansambla.

Zbog pristupa poslu, radnih rezultata i entuzijazma, nagrađeni su Ljiljana Dodić, inspicijent i Miladin Milanović, službenik za poslove zaštite, bezbednosti i zdravlja na radu.

Komisija za dodelu nagrada za umetničko dostignuće zasedala je u sastavu: Slobodan Krstić, novinar, pozorišni kritičar i publicista, Nataša Ilić, lektor i dramaturg i Velibor Petković, novinar i književnik.

foto: Pozorište lutaka

Odluku i obrazloženje Komisije prenosimo u celosti:

„Na sednici Komisije održanoj 15. juna 2020. godine, u sastavu Velibor Petković, predsednik, Nataša Ilić i Slobodan Krstić, članovi, usvojen je predlog za najboljeg glumca sezone. U godini u kojoj je, zbog pandemije virusa kovid-19, „vreme iskočilo iz zgloba“, bolnije nego u Šekspirovom „Hamletu“, predlažemo da se učini jedan izuzetak i da pored glumca, dodelimo i posthumno priznanje Zoranu Lozančiću, reditelju predstave „Snežna kraljica“, u saradnji sa Jelenom Đorđević.
Podsećamo, niški, srpski i jugoslovenski glumačko-lutkarski bard i reditelj istančanog i osobenog rukopisa i senzibiliteta, preminuo je 21. juna 2019. godine, dva dana pred praznik njegove matične kuće – Pozorišta lutaka u Nišu. Glumica koja mu je asistirala u režiji, uz podršku glumačkog ansambla i tehničkog osoblja, brojnih saradnika i rukovodstva Pozorišta, scenski je završila postavku i ona je izvedena na zatvorenoj premijeri 30. juna. Ovacije prepunog gledališta i jedan od najdužih aplauza u istoriji Pozorišta lutaka u Nišu, bile su nagrada glumcima, ali i omaž Zoranu Lozančiću, jednom od najboljih lutkarskih reditelja Srbije. Da je reč o izvanrednoj predstavi, to se i ovih dana potvrđuje, jer je predstava „Snežna kraljica“ na Šestom festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu (FEDU 2020.), održanom od 3. do 7. maja, dobila Gran pri „Planeta teatar“. U konkurenciji sedam predstava iz regiona, sarajevski žiri je istakao „sjajnu inscenaciju ove lutkarske predstave“, što su uočili i brojni gledaoci iz regiona, jer je ove godine festival preseljen iz pozorišnih sala na internet. U međuvremenu, između premijere i ove nagrade, a pre pandemije koja je „zaledila“ socijalne kontakte na planeti, predstava je sa velikim uspehom izvođena u sali Pozorišta lutaka u Nišu.
Od prve predstave koju je režirao u Nišu 1993. godine – „Olovka piše srcem“, jedne od najigranijih i najdugovečnijih na repertoaru Pozorišta lutaka, razvijajući novu rediteljsku poetiku u predstavama „Tri praseta“ (1998), „Čarobnjak iz Oza (2000), „Lepotica i zver“ (2001), Lozančićevi „dragulji u kruni“ bili su „Carev zatočnik“ (2005) i „Mocart (2006), koje su na brojnim festivalima osvojile i publiku, i nagrade stručnih žirija. U periodu od 2008. do 2019. godine, režirao je „Malog princa“, „Pinokija“, „Alisu u zemlji čuda“, obnovio predstavu „Lepotica i zver“, da bi na samom kraju podario Pozorištu lutaka u Nišu „Snežnu kraljicu“. Zoran Lozančić je dobio više od 30 nagrada, a naš predlog da mu se posthumno dodeli godišnje priznanje Pozorišta lutaka u Nišu naglašava njegov značaj za kulturu grada Niša i Srbije, ističući da u kolektivnoj svesti i dimenziji duha, njegovo delo nastavlja da živi i raduje nove generacije mlade publike.
Članovi Komisije za izbor glumca sezone 2019/20. godine, još jednom su pažljivo gledali sve tri premijerno izvedene predstave: „Snežnu kraljicu“, „Divlje labudove“ i „Palčicu“ i jednodušno se saglasili da je Pozorište lutaka kulturno blago grada Niša, čijeg značaja su najsvesniji oni najmlađi, a i poneki roditelji koji imaju tu privilegiju da sa svojom decom redovno dolaze u pozorište. U široj javnosti, čini se da je to nedovoljno poznato, da svakodnevni poslovi i brige, odvlače publiku od najstarijih medija, pozorišta i knjige, prepuštajući ih hipnotišućem dejstvu elektronskih i internet medija. U doba pandemije, sreća u nesreći je što su mnogi koji to ranije nisu činili, pogledali i pozorišne predstave, a među njima i blago niškog Pozorišta lutaka.
Parafrazirajući rečenicu direktora Festivala dječije umjetnosti u Sarajevu Fahrudina Kučuka: „Svi učesnici su za nas pobjednici jer rade čudesne stvari i prenose snagu umjetnosti na generaciju koja raste“, naša Komisija se usuđuje da kaže da su svi glumci u sve tri predstave premijerno izvedene u ovoj sezoni zaslužili priznanje, jer čudesnom glumom i snagom umetničke igre, uspevaju da pokrenu u gledaocima ono najbolje, i podstaknu ih da se bore za bolji svet, tako što će otkriti i razvijati svoj talenat, a neće ga, poput biblijskog sluge, zakopati i okovani strahom, odustati od želje da ga razvijaju kao zastavu slobode imaginacije i lepotu životne igre.
Ipak, ne bežeći od odgovornosti da donese odluku, Komisija – većinom glasova, izdvaja i predlaže za nagradu glumicu Svetlanu Mihajlović, koja je svojim tumačenjem Snežne kraljice izvanredno dočarala Andersenovu junakinju, pokazujući da je borba između dobra i zla prvenstveno unutrašnja borba, da bi se tek posle te pobede, moglo učiniti nešto dobro i za druge ljude. Želeći da nagradimo maestralnu glumu Svetlane Mihajlović, istovremeno naglašavamo i da začarani i „zamrnuti“ pandemijom, moramo da se životu učimo od najboljih primera iz kulture, potvrđujući još jednom istinitost paradoksa koji je uočio Oskar Vajld, pisac „Srećnog princa“ i drugih bajki za decu i odrasle: „Život imitira umetnost, a ne obrnuto“. Sa željom da sve priče imaju srećan kraj, uključujući i podmlađivanje glumačkog ansambla, zapošljavanjem već angažovanih i angažovanjem novih mladih glumaca, čestitamo niškom Pozorištu lutaka jubilej – 62 godine uspešnog rada.“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde