Naslovna Sve vesti Niš Na Vidovdan se organizuje uspon na planinu Veliki Jastrebac

Na Vidovdan se organizuje uspon na planinu Veliki Jastrebac

68
0
PODELI
foto: Preslap

Planinarsko društvo “Preslap”, organizuje u nedelju, 28.juna 2020.godine, na Vidovdan, uspon na vrh Pogled (1481 m), na planini Veliki Jastrebac.

Uspon će se izvesti iz pravca Ribarske Banje, stazom koja je duga 9 kilometara u jednom pravcu, a sam uspon je postepen i osrednje je težine. Staza od Ribarske Banje vodi najvećim delom kroz guste, stoletne šume Velikog Jastrepca, koji je prema gustini šume i najšumovitija planina na čitavom Balkanskom poluostrvu. Staza je odlično obeležena, a na njoj nema tehnički zahtevnih i strmih deonica.

foto: Preslap

Sa vrha Pogled, kako mu i ime govori, može se videti pola Srbije, a naročito Pomoravlje, Toplica, Niška kotlina, delovi grada Niša, planina Rtanj, planina Kopaonik… Zanimljivo je da se i vrh Pogled vidi iz grada Niša, kada se pogleda prema zapadu, prema najvišem delu planine Veliki Jastrebac. U blizini Pogleda je i vrh Velika Đulica, koji je sa 1491 metrom nadmorske visine i najviša tačka Velikog Jastrepca.

Planina Veliki Jastrebac je po površini masiva jedna od najvećih u Srbiji, proteže se od Južne Morave na istoku, do reke Rasine na Zapadu, i od reke Zapadne Morave na severu, do reke Toplice na jugu. Do vrha Pogled može se stići sa raznih strana, i iz okoline Prokuplja, i sa prevoja Grebac, i iz okoline Kruševca, ali je staza iz Ribarske Banje najlepša, najsadržajnija i najviše posećena od strane planinara i ljubitelja prirode.

foto: Preslap

Polazak na akciju je u nedelju, 28.juna, u 7 sati izjutra sa parkinga kod tržnog centra “Roda” na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 800 dinara. Za uspon do Pogleda potrebna je najosnovnija planinarska oprema, i nešto od hrane za celodnevni boravak u prirodi (sendviči, slatkiši…).

Svi zainteresovani planinari i rekreativci iz Niša i okoline, za odlazak na ovu akciju mogu se prijaviti vođama akcije ispred Planinarskog društva “Preslap”, a to su Vladimir Mitrović (telefon: 0642634692) i Miroslav Dokman (telefon: 062202977), koji je pružiti i sve potrebne dodatne infomacije i savete.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde