Naslovna Društvo AMBASADOR RUSKE FEDERACIJE U SRBIJI ALEKSANDAR BOCAN HARČENKO: Niš zauzima vidljivo mesto...

AMBASADOR RUSKE FEDERACIJE U SRBIJI ALEKSANDAR BOCAN HARČENKO: Niš zauzima vidljivo mesto u okviru saradnje Rusije i Srbije

70
0
PODELI
foto: redakcija

Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji boravio je  u Nišu i tom prilikom se sreo sa rukovodstvom grada predvodjenim gradonačelnikom Darkom Bulatovićem. Tokom posete ruski ambasador je prisustvovao i izložbi povodom 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

“Niš zauzima vidljivo mesto u okviru naše sveobuhvatne saradnje, a sada sam poptpuno ubeđen da ta saradnja može da bude još bolja i da Niš treba da zauzme pravo mesto u našoj bilateralnoj saradnji jer ima mogućnosti za veće infrastrukturne projekte značajnih i za region i za ceo ovaj deo Evrope izvan Srbije,” istako je Aleksandar Bocan Harčenko.

Aleksandar Bocan Harčenko je u Niš doputovao sa delegacijom  u širem sastavu što samo svedoči o značaju ove posete.

“Razgovor sa gradonačelnikom Niša je prema mom mišljenju bio plodan. Prezentacija kojoj smo prisustvovali pokazuje velike nogućnosti za saradnju, posebno u naučn- tehničkoj oblasti i sa Naučno-tehnološkim parkom”, istako je ruski ambasador u Srbiji.

Aleksandar Bocan Harčenko je dodao da je ovo veliki dan za Rusiju, dan žalosti i dan sećanja na početak velikog Otadžbinskog rata.

“U Moskvi će se održati i parada ovim povodom kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će imati i sastanak sa predsednikom Putinom sa kojim će razgovarati i napretku naših sveobuhvatnih odnosa”, dodao je ambasador Ruske federacije u Srbiji.

“Želim da naglasim da se sada u Rusiji otvaraju dokumenta koja su ranije bila zatvorena i koji su nosila oznaku tajne. Sada otkrivamo ta dokumenta kako bi se istina znala jer su oni najsnažniji dokazi u suprostavljanju revizije istorije. I sam predsednik Putin je ovih dana govorio o istoriji pre, u toku i posle Drugog svestkog rata i pokazuje objektivnu istinu o događajima pre 75 godina”, kazao je Aleksandar Bocan Harčenko .

Ruski ambasador je posebno naglasio da se saradnja među našim zemljama najbolje ogleda u odupiranju reviziji istorije i to ćemo nastaviti oslanjajući se na naše zajedničke vrednosti i zajednički stav koji se odnosi na očuvanje suvereniteta svake zemlje u svetu.

Prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića ovo je prva zvanična poseta ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocana Harčenka.

“Danas smo bili u prilici da razgovaramo o mogućnostima prave, velike saradnje koja bi trebalo da postoji između grada Niša i prijateljskih gradova i Rusiji. Iskoristili smo priliku da, pored obimne kulturne saradnje i saradnje u oblasti obrazovanja i nauke, damo doprinos stvaranju uslova za novim vidovima saradnje. To se odnosi pre svega u oblasti vazdušnog saobraćaja, zatim u oblasti naprednih tehnologija i ekonomije. U tom smislu nastavićemo razgovore i saradnju i u narednom periodu kako bi došlo i do stvarnih rezultata”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je dodao da je ovom prilikom ruskog ambasadora upoznao i sa prednostima i potencijalima Niša i celog jugoistoka Srbije.

“Iskoristio sam priliku da ruskog ambasadora upoznam i sa velikim investicijama ali i velikom podrškom Srbije, Vlade i  predsednika Vučića kada su u pitanju značajne investicije i kapitalni projekti, sa posebim naglaskom na to šta će se raditi narednih godina”, kazao je Bulatović.

Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji tokom boravka u Nišu prisustvovao je u Gradskoj kući izložbi  “SSSR u Drugom svetskom radu”.

Nakon toga je položio vence na spomenik Sovjetskim vojnicima u spomen kompleksu Kocentracioni logor Crveni krst koji je tom prilikom obišao. Posetio je i spomenik Ćele Kula.

U večernjim satima održan je koncert Marka Doleša, našeg poznatog voditelja i kantautora. Doleša je nastupao u Oficirskom domu, a predstavio  se ruskim vojnim pesmama.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde