Naslovna Kultura Izložba ,,Provokativna lica” u galeriji NKC-a

Izložba ,,Provokativna lica” u galeriji NKC-a

42
0
PODELI
foto: NKC

Niški kulturni centar organizuje izložbu fotografija „Provokativna lica“ Filipa Cvetkovića, koja će u Galeriji Niškog kulturnog centra biti postavljena do 26. juna 2020. godine.

Filip Cvetković rođen je 1995. godine u Nišu. Osnovnu i srednju školu završio je u svom rodnom kraju. Diplomirao je 2017. godine na Visokoj školi za tekstil i dizajn u Leskovcu, smer Modni dizajn.

Svoje akademsko obrazovanje stekao je na Visokoj školi akademskih studija „Dositej“ u Beogradu, smer Opšta ekonomija i stekao zvanje diplomiranog ekonomiste.

Svoje dalje akademsko obrazovanje započeo je 2018. godine na master studijama na Fakultetu za menadžment Univerziteta „Union-Nikola Tesla“ Beograd na smeru strategijski menadžment.

Oblast interesovanja: međunarodna saradnja, evropske integracije, kultura i savremeno stvaralaštvo.

Svoje prvo radno iskustvo započeo 2012. godine u Pozorištu lutaka u Nišu i niškom Narodnom pozorištu.

Član je diplomatskog Društva prijatelja Alžira i Društva prijatelja Malezije.

“Inspiracija, koja nabuja u trenucima stvaranja identiteta maske, ima za zadatak da upotpuni vizuelni izgled aktera u predstavi.
Tradicionalno obeležje svakog aktera jeste maska. Kao takva ima direktno učešće u samim ritualnim obredima, koji imaju za cilj: dozivanje kiše, ozdravljenje određenog člana porodice; plemena svojim ritualnim igrama mole više sile za dobar ulov, za blagoslov celog plemena. Svaka ritualna tačka se izvodi pod maskama i svaka ima određeno značenje, ali jedna je najbitnija ples između Baronga i Range – ples između života i smrti koji je svakodnevno zastupljen i u današnjem životu,” navodi se u opisu izložbe.

Cvetković je istakao da je svoju inspiraciju našao u elementima Afričke, Indonežanske kulture, koja je jako otvorena i jasno kazuje da je borba u životu neprestana.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde