Naslovna Društvo Održana radionica „Osobe sa invaliditetom pre i posle vanrednog stanja“

Održana radionica „Osobe sa invaliditetom pre i posle vanrednog stanja“

74
0
PODELI

U niškom parku Čair u četvrtak, 4. juna, organizacija Iz kruga Niš je organizovala radionicu „Osobe sa invaliditetom pre i posle vanrednog stanja“. Na radionici je učestvovalo 20 osoba sa invaliditetom koje su razmenile svoja iskustva o životu u vanrednim okolnostima.

Radionicu je vodila psihološkinja Marija Milanović, koja je i sama osoba sa invaliditetom.

„Razmenili smo iskustva koja se odnose na način na koje smo svakodnevno funkcionisali u uslovima vanrednog stanja, koliko je to bilo drugačije i izazovnije za nas kao osobe sa invaliditetom. Razgovarali smo i o emocijama koje su pratile period samoizolacije i izolacije, kao i o rešenjima koja smo iznalazili kako bi naš život nastavio da se odvija na što uobičajeniji način.“

Jasmina Barać Perović, predsednica organizacije Iz kruga Niš, napomenula je da se za vreme vanrednog stanja život za mnoge osobe sa invaliditetom nije mnogo promenio kada je reč o izlasku van kuće, jer većina ovih osoba zbog različitih barijera i u redovnim uslovima izlaze ređe iz svojih domova u odnosu na ljude bez invaliditeta.

„Ovo je još jedna prilika za poziv društvu da se osobe sa invaliditetom u većoj meri uključe u društvene aktivnosti“. Ona je istakla ulogu koje su organizacije osoba sa invaliditetom imale u reševanju mnogobrojnih problema sa kojima su se tokom vanrednog stanja susrele osobe sa invaliditetom čime je još jednom pokazana istinitost rečenice: „Ništa o nama bez nas.“

Radionica je održana u okviru programa podrške Trag fondacije „Aktivne zajednice – Solidarni odgovor na Covid 19“. Putem ovog programa podržan je i rad telefona za psihosocijalnu podršku osobama sa invaliditetom koji je aktivan svakog radnog dana od 10 do 14 časova. Broj za psihološku podršku je: 063-1055100.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde