Naslovna Društvo Otvaranje arheološkog parka Medijana još pod znakom pitanja

Otvaranje arheološkog parka Medijana još pod znakom pitanja

132
0
PODELI
Arheološko nalazište Medijana

Još nije određen datum otvaranja arheloško nalazišta Medijana. Otvaravanje je bilo planirano za jul, ali je epidemija korona virusa pokvarila te planove, rekla je direktorka Turističke organizacije Niš (TON) Danka Milojković.

Ona je kazala da nema naznake kada bi Medijana mogla ponovo da bude dostupna turistima.

“Mi šaljemo dopise i apelujemo kod svih nadležnih institucija da se taj lokalitet što pre otvori. Činjenica da je zatvoren, loše utiče na čitav grad i jugoistok zemlje jer je to najvredniji lokalitet koji imamo, to je rezidencija šest rimskih careva”, istakla je Milojković.

Prema njenim rečima, vrlo često na raznim blogovima, na portalima, mogu da se pročitaju komentari turista poput – Niš je divan, ljudi su gostoljubivi, hrana je predivna, zabava je odlična, ali Medijana je zatvorena.

Kako je kazala Milojković, zaštitna kupola iznad vile na Medijani je završena, međutim, kao problem za ponovno otvaranje tog lokaliteta isprečilo se neslaganje stručnjaka oko toga na koji način da se zaštite iskopine i da se omoguće obilasci.

“TON ima podršku Ministarstva turizma da se Medijana otvori. Predložili smo otvaranje, vodeći se primerima iz nekih drugih zemalja, recimo Turske, gde se nalaze značajna vizantijska nalazišta koja još uvek nisu dovoljno zaštićena i konzervirana, ali opet jako dostupna turistima”, istakla je Milojković.

Turistima, dodala je, nije bitno da li se na nalazištu nalaze majstori koji rade na iskopinama ili su tu arheolozi koji obavljaju svoj deo posla, njima je, dodala je, sve to privlično, čak i atraktivnije kada su na nalazištu arheolozi.

Sa kraćim prekidima kada je turistima bio omogućen obilazak, Medijana je zatvorena već sedam godina zbog izgradnje zaštitne kupole iznad vile sa peristilom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde