Naslovna Sve vesti Niš ŠTO DA NE KAŽEM – PRELETAČI OBESMIŠLJAJU IZBORE

ŠTO DA NE KAŽEM – PRELETAČI OBESMIŠLJAJU IZBORE

85
0
PODELI

Čak 657 odbornika i odbornica promenilo je političku stranku u poslednje tri godine, pokazuju podaci Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost. Od toga je “pet najvećih preletača” u proseku imalo četiri prelaska iz jedne stranke u drugu za tri godine. Ljubiše Preletačevića u srpskoj politici nema već neko vreme, ali preletanja i dalje ima… i uglavnom je jednosmerno.

Valjalo bi, svakako, definisati šta je to „političko preletanje“. Jer čovek, kao misaono biće, ima pravo da promeni mišljenje. Ima pravo da mu se nešto, u šta je do juče verovao, ne dopadne. Pa lud li je da se muči i petlja tamo gde mu se ne dopada. Jednako kao što ima pravo da izabere stranku po svojoj meri. „Samo magarac ne menja mišljenje“, reči su jednog od najstarijih niških SPO- ovaca Milije Krasojevića, koji više nije među živima. A da jeste, mislim da bi mu se kosa digla na glavi od njegovih političkih sledbenika i promene mišljenja, ne po njegovom modelu, već po modelu „iz nužde“.

Preletanje je postalo omiljena politička aktivnost, preletanje iz interesa posebno. Tu, razume se, ima više vrsta preletača. „Istaknuti preletači“ lete sa visokih funkcija u jednoj, na visoke funkcije u drugoj stranci, obavezno stranci na vlasti, jer što bi inače uopšte širili krila i zamarali se. Kao Goran Vesić, recimo. Jednostavno se čovek preselio u toplije krajeve, jer mu zima nije odgovarala. A ako zazimi i tu gde jeste, zna on šta će i kako će. Iskustvo je jako važna stvar.

Nije Goran Vesić jedini „istaknuti preletač“. Tu je i Maja Gojković predsednica srpskog parlamenta, Siniša Mali, pa direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski , Boško Ničić, čiji je ceo pokret prešao u SNS, kao i nekadašnji radikal Aleksandar Martinović koji se takođe pridružio naprednjacima, Marinika Tepić…….i tako dalje i tako bliže. Od političara nešto starije generacije poznati su primeri Slobodana Vuksanovića i Branislava Lečića. Neću više da nabrajam, samo sam spomenula istaknute preletače koji nikada neće moći da ubede narod da su krenuli za idejom, a ne za ličnim interesom. Što ne odoše onda u neku opozicionu stranku, nego….hop, pa na sam vrh. Pošteno da vam kažem, mene bi bilo sramota, jer narod nije glup. Narod pamti, posebno pamti ove krupne ptice na vrhu. One sitne vrapce i lastavice, ne računam. Neki jadnici su bili prinuđeni da to učine, jeste iz interesa, ali njihov interes je sitna sitničica koja nije vredna ni pomena. I što je najvažnije njih ne znate, od njih vam životi ne zavise, te vas stoga i ne zanimaju. Bore se za goli opstanak, pa pronašli najlakši način, šta će siroti. Opasani su ovi, što trče…..hoću reći lete….za pozicijama, privilegijama, zauzimanjem što boljeg položaja, a ne za političkim idejama, programom i javnim dobrom. Još opasnije u priči je što su preletanje uveli u sistem kao normalnu stvar, te se niko više i ne potriše zbog toga, a trebalo bi. Trebalo bi, jer preletanje obesmišljava izbore i povećava nepoverenje građana u institucije i predstavnike.Drugim rečima, vodi ka opasnom, rezigniranom stavu da su svi isti. Kada se tako preletanje dogodi, vi više ne znate ko je tu da vas predstavlja i da donosi odluke u vašem interesu. To je ključni efekat preletanja. Jer ako je izneverio onog, što mu je dao funkciju i lagodan život, taj će izneveriti i vas. A izneveriće i onog, ko ga je ugnezdio i pružio mu utočište, na visokoj poziciji. Tek, ova pojava mi nije jasna. A i ne mora da mi bude jasna. Ko mene pita i ko uopšte želi da čuje moje mišljenje.

Govorim, zato što sam se nagledala čuda u proteklih 25 godina. Čudnih ljudi bez obraza i ljudskog obličja, bez stava…..bez ičega što bi trebalo da budu, tamo gde su bili. A uvek su negde bili, ne može da omane. Kako dune neki novi izborni vetar oni već počnu da njuškaju gde će i kako će, pa kad izbori prođu – presvukli košulju preko noći i smeše nam se sa neke konferencije za štampu, ispod stranačkih obeležja na koje su do juče bacali drvlje i kamenje. I ponosno tu sede, i puni sebe daju izjave u ime svoje stranke ( koja je to postala njima pre dva i po minuta), i kunu se u tobožnju ideju koju zastupaju, i predsednika koji je predsednik njihovog novog doma.

Ovo pričam kako bih vam rekla da ima puno dobrih političara, u svim strankama. I sposobnih, i pametnih, i posvećenih.,……ali ne mogu da dođu na red od gore navedenih, koji su zauzeli njihova mesta, jašu punom parom i ne osvrću se na ljigavi trag iza sebe.

Možda će jednoga dana biti i drugačije, jednoga dana kada se zabrani trgovanje političkim pozicijama. Dotle, gledaj i krsti se, jer druge ti nema.

04.jun

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde