Naslovna Društvo Digitalni pregled testova sa male mature

Digitalni pregled testova sa male mature

78
0
PODELI

Testovi koje rade osmaci na završnom ispitu na zadnjoj strani sada imaju kod koji omogućava digitalni pregled testa, novina je na ovogodišnjoj maloj maturi koju je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević. Inače, mala matura se polaže 17, 18. i 19. juna u matičnim školama od 9 do 11 sati.

„Nabavljene su nove mašine koje su digitalne i koje smo dobili zahvaljujući premijerki, one se nalaze se u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja koji je odštampao sve probne testove koje su učenici prethodnih dana rešavali, ali smo završili i štampanje pravih i rezervnih testova i oni perforirani dolaze do školskih uprava i direktora. Biće u školskim sefovima sve dok ne budu podeljeni učenicima“, kaže minsitar Mladen Šarčević.

Još jedna od novina je u tome što će sada rešavanje testova i njihov pregled pratiti, pored redovnih supervizora i supervizor koga odredi ministar iz redova inspektora i  spoljnih saradnika savetnika.

Mladen Šarčević

„Pregled testova je potpuno digitalizovan. Sve školske uprave imaju skenere,  testovi se skeniraju i sve se šalje skening centru u Beogradu i na taj način za samo 12 sati može da se pregleda 200.000 testova. Već 23.juna imaćemo sve rezultate testova sa završnog ispita“, kaže ministar Šarčević i dodaje:

„Prvi put će i prepisivanje biti svedeno na minimum jer će u jednoj učionici biti samo devet učenika pa neće moći da se prepiše. Na ovaj način mala matura će biti potpuno bezbedna i očekuje se da bude potpuno digitalna. Očekujemo da obezbedimo još dovoljno računara i da se završe nove obuke kako bi svi bili potpuno spremni za nov način polaganja završnog ispita. Pilot program smo probali u vreme pandemije i išlo nam je dobro. Mogućnost greške uvek postoji jer svuda gde  postoji ljudski faktor postoji i ta mogućnost, ali se trudimo da i to svedemo na minimum. Armija  od preko 850 dodatnih supervizora biće prisutni prilikom otvaranja testova. Više niko neće moći da otvori test, da ga slika, stavi na sajt i da ga cela  zemlja vidi, to više ne može da se desi“, tvrdi ministar Šarčević.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde