Naslovna Društvo UNICEF i “Eko pumpe” donirali četiri respiratora

UNICEF i “Eko pumpe” donirali četiri respiratora

68
0
PODELI
Donacija respiratora

U okviru dopremanja medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Srbiji koje leče pacijente od korona virusa, UNICEF je danas isporučio četiri respiratora na Jug Srbije. Oprema je donirana Kliničkom Centru Niš, Opštoj bolnici Leskovac i Zdravstvenom centru (ZC) Vranje. Donacija UNICEF-a stigla je i u Opštu bolnicu u Ćupriji.

Nabavka ovih respiratora omogućena je zahvaljujući kompaniji “Eko pumpe Serbia” koja je donirala tri miliona dinara namenjenih za njihovu kupovinu.

Marija Lukić, menadžerka za marketing i komunikacije “Eko pumpe Serbia” je kazala da je ta kompanija putem donacije želela da se oduži građanima na jugu Srbije za gostoprimstvo i podsetila da “Eko pumpe” u Nišu imaju tri benzinske stanice i posluju već 15 godina.

Marija Lukić / foto redakcija

“Osim donacije od tri miliona dinara za kupovinu respiratora, donirali smo i dva miliona dinara Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, za kupovinu potrebnih supstanci i reagenasa u svrhu testiranja pacijenata na COVID-19“, izjavila je Lukić.

Ivana Mišić, konsultantkinja za zdravstvenu zaštitu majke i deteta UNICEF-a u Srbiji zahvalila je Eko Serbia i istakla da je poslovna zajednica u Srbiji pokazala istinsku solidarnost u trenucima krize.

“Zahvaljujemo kompaniji Eko Serbia za podršku, ali i svim ostalim kompanijama koje su se odazvale našem apelu i dale svoj doprinos za nabavku medicinske opreme neophodne u vreme epidemije u Srbiji. Nadamo se da će ovi vredni uređaji koji su već stigli i oni koji su na putu za Srbiju značajno doprineti osnaživanju zdravstvenog sistema i nakon završetka epidemije“. rekla je Mišić.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš, prof. dr Radmilo Janković u ime Kliničkog centra Niš zahvalio se UNICEF-u na podršci koju su dobili.

„Respirator najnovije generacije koji smo danas dobili može se koristiti kod dece i odraslih, a mi ćemo ga koristiti na intenzivnoj nezi Dečije interne klinike.. UNICEF je u maju isporučio šest kiseoničkih protokomera i pulsni oksimetar Kliničkom centru u Nišu. Velikoj većini pacijenata, gotovo 70 odsto njih koji su bili hospitalizovani u Kliničkom centru Niš, bila je potrebna neka vrsta kiseonične terapije ili kiseonične potpore, a ti aparati služe kao početna terapija u dopremanju kiseonika iz centralnog dovoda. Ova donacija će dodatno ojačati naš kapacitet i mogućnosti da pacijentima pružimo adekvatnu pomoć i to najsavremenijom opremom“ izjavio je Janković.

Uz pomoć velikog broja donatora, UNICEF je od početka zdravstvene krize prouzrokovane novim virusom korona obezbedio značajan kontingent medicinske opreme – 50 Dreager respiratora, 61 protokomer kiseonika i pulsni oksimetar za najugroženije pacijente, 71.900 hirurških rukavica, 5.200 zaštitnih kecelja, 25.116 zaštitnih ogrtača, 99.950 hirurških maski, 1.549 skafandera, 5.376 vizira, 9.000 maski N95 za zdravstvene radnike koji su na prvoj liniji odbrane od bolesti, kao i 7.000 higijenskih paketa za najugroženije porodice kako bi se sprečilo širenje COVID-19.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde