Naslovna Društvo Roditelji će odlučiti da li će deca putovati ili će im novac...

Roditelji će odlučiti da li će deca putovati ili će im novac biti vraćen

66
0
PODELI
Mladen Šarčević / foto: redakcija

Đačka putovanja koja su planirana mogu se organizovati, ali je najbolje da to bude posle 15. juna kada situacije bude relaksiranija, rekao je ministar prosvete tokom posete Nišu kada je obišao OŠ “Učitelj Tasa”, Gimnaziju “Svetozar Marković” i Prirodno-matematički fakultet.

Objašnjavajući način organizovanja putovanja učenika on je dodao da neće biti primenjivani standardi koji sada važe.

On je dodao da se sada neće gledati na to koji se procenat učenika i odeljenju izjasnio za rekreativnu nastavu ili ekskurziju. Posmatraće se broj učenika na nivou generacije.

“Ako je pet odeljenja u razredu mogu se napraviti pet grupa i neka one, po izboru roditelja, odu na rekreativnu nastavu”, rekao je ministar Šarčević.

U zavisnosti od ugovora sklopljenog sa agencijom putovanja mogu da se obave do kraja školske godine, 31.avgusta, ili do kraja godine ako to nije drugačije precizirano.

“Dali smo različita tumačenja i preporuke školama i dogovaraćemo se oko svega, ali je opet, sve na roditeljima, kako oni odluče tako će biti”, naglasio je Šarčević.

Novac koji su roditelji uplatili za putovanje svog deteta može se i vratiti ako oni to žele, ali je država za to odredila rok do januara 2020.godine i to mora da se sačeka jer je turistička privreda te pare već plasirala.

Druga mogućnost je da se uzme zamensko putovanje ili da se uzmu vaučeri i da roditelji sami doplate deo troškova i otputuju sa decom.

“Evropska unija 15.juna relaksira sve mere i ja se nadam da će 500 osoba u zatvorenom prostori biti dozvoljeno već ove nedelje, ali je i dalje naša preporuka da se sačeka sredina juna kada situacija postane mnogo povoljnija”, rekao je Šarčević.

Maturske proslave mogu da se organizuju, ali je najbolje da se za to sačeka druga polovina juna. Već je odobreno okupljanje 100 osoba u zatvorenom prostoru a taj broj će uskoro biti povećan.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde