Naslovna Društvo Klinički centar u Nišu od danas radi sa 95 odsto kapaciteta

Klinički centar u Nišu od danas radi sa 95 odsto kapaciteta

62
0
PODELI
KC Niš / foto: redakcija

U Kliničkom centru u Nišu od danas je u redovnoj funkciji 95 odsto kapaciteta te zdravstvene ustanove, a u kovid statusu su još jedino Infektivna klinika i Klinika za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, izjavio je danas pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković.

Prema njegovim rečima, danas su krenule da rade specijalističke ambulante u staroj zgradi hirurgije i kardiologija sa angio salom u staroj zgradi interne klinike.

“Već od 15. juna trebalo bi da sa redovnim radom krene i Klinika za uho, grlo i nos i Klinika za očne bolesti. Klinički centar polako kreće sa elektronskim sistemom zakazivanja i ponovo “podiže” IZIS (Integrisani zdravstveni informacioni sistem). Trenutno nam je najbitnije to što su danas krenuli pregledi u specijalističkim ambulantama i to što je ponovo u funkciji interventna kardiologija u staroj zgradi interne klinike”, izjavio je Janković.

U Kliničkom centru u Nišu, dodao je Janković, trenutno se na lečenju nalaze 52 odrasle osobe sa potvrđenim korona virusom i tri deteta.

“Dva pacijenta su u teškom stanju i priključena na respirator. Najviše obolelih je na Infektivnoj klinici, dok se u kovid bolnici u Klinici za rehabilitaciju smeštaju oboleli sa lakšim simptomima ili bez ikakvih simptoma, ali sa potvrđenim virusom COVID-19”, izjavio je Janković.

On je rekao da niški Klinički centar dnevno primi “tri, četiri do pet” pacijenata sa korona virusom.

Radmilo Janković / foto: redakcija

“Stanje je neuporedivo bolje nego ranije. Mi smo u jednom trenutku, u jeku epidemije, imali skoro 1.000 pacijenata. Od početka epidemije do sada, u niškom Kliničkom centru hospitalizovano 3.000 pacijenata, što je desetostruko više nego u KC u Novom Sadu ili u KC u Kragujevcu. Kroz prijemnu ambulantu Infektivne klinike prošlo je 4.000 obolelih, a najveći broj, oko 3.000 je hospitalizovan u KC, dok su ostali smešteni u privremenim kovid bolnicama”, izjavio je Janković.

On je kazao da je KC Niš tokom epidemije imao dovoljno respiratora, odnosno i više nego što je to bilo potrebno.

“Na početku epidemije u našim kovid bolnicama imali smo 120 respiratora, a tokom epidemije dobili smo od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje još tridesetak”, istakao je Janković.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde