Naslovna Društvo Grad Niš danas proslavlja svoju slavu

Grad Niš danas proslavlja svoju slavu

75
0
PODELI
Predstavnici grada prisustvovali sinoćnjem bogosluženju

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni, a grad Niš ovaj dan slavi kao gradsku slavu.

Obeleževanje slave započelo je sinoć večernjim bogosluženjem, a nastavljeno jutros Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu svetog cara Konstantina i carice Jelene, kojoj su prisustvovali brojni građani, predstavnici grada, gradskih opština, vojske i policije.

foto: redakcija

Za razliku od prethodnih godina kada je gradska slava obeležavana brojnim manifestacija organizovanim tokom više dana, ove godine će, zbog epidemije korona virusa, biti organizovan jedino naučni skup vizantologa „Niš i Vizantija“ , sa podnaslovom „Pohvala istini ili Vaskrs Vizantije“.

Tradiocionalni, devetnaesti skup vizantologa biće organizovan kao veb konferencija sa onlajn praćenjem.Svečano otvaranje simpozijuma će biti svima dostupno sa početkom od 17.30 časova.Prijavljeno je 37 referata iz Španije, Italije, Slovenije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rusije, Severne Makedonije, Srbije.

Njihove prezentacije mogu da se pogledaju na sajtu naučnog skupa. Ljubitelji prošlosti grada Niša i vizantijskog kulturnog i duhovnog nasleđa pozvani su da prate svečano otvaranje i pregledaju svima dostupne eksluzivne veb prezentacije sa video zapisima na sajtu naučnog skupa.

foto: redakcija

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović svim građanima Niša uputio je čestitku povodom slave grada Niša.

„Kao što svaki dom ima svog zaštitnika, tako i naš grad, kao jedna velika porodica i zajednički dom ima svoje svete čuvare, Svetog cara Konstantina Velikog i Svetu caricu Jelenu. Sveti Konstantin Veliki i Sveta carica Jelena vekovima čuvaju Niš, naš ponosni «carski grad»! Nekadašnji niški episkop, a danas Patrijarh srpski gospodin Irinej, s punim pravom u više navrata isticao je kratku ali mudru misao: „Konstantin je Nišu potrebniji, nego li Niš Konstantinu”, kazao je Bulatović.

On je kazao da slavni zaštitnici grada Niša, Sveti car Konstantin i Sveta carica Jelena, u ovim teškim vremenima, ulivaju snagu i veru koje nas čine boljima nego što jesmo. Oni nas izgrađuju i dopunjuju, čineći nas dostojnima svojih predaka, istorije i hrišćanske vere.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde