Naslovna Sve vesti Niš Gimnazija „Svetozar Marković“ postaje škola od nacionalnog značaja

Gimnazija „Svetozar Marković“ postaje škola od nacionalnog značaja

102
0
PODELI
Mladen Šarčević / foto: redakcija

Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu dobiće status škole od nacionalnog značaja koji za sada imaju samo Matematička gimnazija u Beogradu i Gimnazija „Jovan Jovanovic Zmaj“ u Novom Sadu, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević koji je danas boravio u Nišu i tom prilikom posetio ovu skolu i razgovarao sa profesorima i uceničima.

Tokom boravka u školi ministra Šarcevica je pratila Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga kao i Rade Rajković, predsednik Skupštine grada Nisa.

„Gimnazija „Svetozar Marković“  se  nalazi među najboljim gimnazijama ne samo u Nišu već i u većem delu Srbije. Danas sam im otkrio jednu malu tajnu, da će ova gimnazija zajedno sa Kragujevačkom brzo postati i gimnazija od nacionalnog značaja jer su ispunili sve kriterijume koje su pre dve godine ispunile Matematička gimnazija u Beogradu i Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu“, kazao je Šarčević.

Ministar Šarčević je dodao da Gimnazija „Svetozar Marković“ ostvaruje  visoke  rezultate u matematici i fizici, radi projkete, poklanja veliku pažnju obuci mladih ljudi.

„U Gimnaziji „Svetozar Marković“ ove godine kreće i program Međunarodne mature koji predstavlja najviši nivo gimnazijskog obrazovanja ili srednjoškolskog u svetu“, objasnio je minsitar Šarčević.

„To zapravo znači da su dobili ugled, a sa ugledom ide i sve drugo, i novac i pare za projekte i organizovanje međunarodnih obuka. Kada postanete ugledni i međunarodni profesor vi možete dve godine da provedete u inostranstvu, a onda da se vratite u svoj grad“, kazao je Šarčević.

Šarčević je tokom boravka u Nišu posetio i Osnovnu školu „Učitelj Tasa“ gde je održao sastanak sa direktorom škole. Obišao je i učenike osmog razreda koji su danas polagali test iz matematike u okviru probnog završnog ispita.

„Matura je sada unapređena, testovi imaju kodove po kojim se radi digitalni pregled. Pregled testova je takođe potpuno digatalizovan“, kazao je Šarčević koji je danas posetio i Prirodno-matematicki fakultet gde će se graditi nova lamela kako bi laboratorije sa Filozofskog fakulteta mogle da se presele, a biće renovirana i zgrada ovog fakulteta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde