Naslovna Kultura Nagrada za najbolju knjigu namenjenu deci i mladima Sonji Ćirić i Dejanu...

Nagrada za najbolju knjigu namenjenu deci i mladima Sonji Ćirić i Dejanu Aleksiću

61
0
PODELI
nagrađena izdanja za 2019. godinu / foto: NKC

Za najbolju knjigu namenjenu deci i mladima za 2019. godinu nagradu će ravnopravno podeliti Sonja Ćirić za za roman “Neću da mislim na Prag” i Dejan Aleksić za zbirku pesama “Drama u podrumu gospođe Joje”.

Nagradu je dodeliio žiri u sastavu: pesnik i ilustrator Peđa Trajković (predsednik), profesor književnosti i bibliotekar Dragana Pešić Glavašević i Prof. dr Valentina Hamović.

Na konkurs objavljen decembra 2019. godine konkurisala je 41 knjiga iz produkcijske 2019. godine.

U uži izbor žiri je uvrstio, osim nagrađenih, i sledeća dva naslova: „Ptica na vetar“, Vesna Aleksić (izdavač „Pčelica“, Čačak) i “Rođen kao zmaj”, Dragan Hamović (izdavač „Pčelica“, Čačak). Žiri ističe osobene umetničke domete dela navedenih autora, ali je izdvojio i nagradio knjige “Neću da mislim na Prag” i “Drama u podrumu gospođe Joje”.

U obrazloženju nagrade stoji da je knjiga „Neću da mislim na Prag“ nežna, iskrena, nenametljiva priča za tinejdžere i o tinejdžerima, skladno uklopljena u realni život sa svim problemima koje danas jednu mladu osobu okružuju na putu odrastanja.

Sonja Ćirić / foto: NKC

“Spisateljica vešto i krajnje suptilno,kroz jednu ( ali veoma važnu) životnu epizodu glavne junakinje, prikazuje čitavu lepezu ključnih socioloških odnosa ( pa i iskušenja) u odrastanju, i to čini sa majstorskom lakoćom: bez suvišnih obrazlaganja, bez patetike , ali sa pažljivo odmerenom naivnošću sa kojom vera i nada u dobro, ljubav i bolju sutrašnjicu tek dobija smisao. Duh nove, tzv. Zed generacije, kroz neminovnu dominaciju savremenih sredstava komunikacije u svakodnevici tinejdžera i sleng koji ga prati, naravno da je prisutan, ali nijednog trenutka ne remeti literarni sklad, niti mu autorka ni za tren ne dozvoljava da ovlada u pripovedanju,” stoji u saopštenju.

Knjiga Dejana Aleksića „Drama u podrumu gospođe Joje“ nagrađana je jer u njoj u potpunosti dolazi do izražaja autorova zanatska pesnička virtuoznost i beskrajni niz duhovitih dosetki koje proizilaze jedna iz druge.

Dejan Aleksić / foto: NKC

“Oslanjajući se i na svog provereno dobrog ( i za utisak o knjizi vrlo značajnog) likovnog saradnika K.Milovanovića, Aleksić se ovoga puta opredelio za LOVE STORY trećeg doba, birajući likove čiji spoj sam po sebi stvara komičnu situaciju. Istovremeno, pesnik otvara još jedan „kolosek“ priče koji čitavo delo treba da oboji njegovim prepoznatljivim nonsens šaradama i veštim „žongliranjem“ rečima i metaforama u čemu, kao i uvek, uspeva u potpunosti. I ovom knjigom Dejan Aleksić se potvrđuje kao jedan od malobrojnih pravih i značajnih sledbenika Duška Radovića,što,s obzirom na motive uspostavljanja i istorijat ove nagrade, uopšte nije bilo nebitno.”

Nagrada se ove godine dodeljuje četvrti put, nagradu dodeljuje Grad Niš a svečana dodela u Gradskoj kući biće organizovana u skladu sa mogućnostima tokom juna 2020. godine.

Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde