Naslovna Društvo Sportska odeljenja u sedam gimnazija u Srbiji, među njima i niška Gimnazija...

Sportska odeljenja u sedam gimnazija u Srbiji, među njima i niška Gimnazija “9.maj”

0
PODELI

U okviru reforme gimnazijskog obrazovanja koju sprovodi Ministarstvo, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od školske 2020/2021. godine učenici će moći, po prvi put, da pohađaju i novi program nastave i učenje za sportska odeljenja u sedam gimnazija u Srbiji među kojima se nalazi i Gimnazija “9.maj” u Nišu.

Prijavljivanje učenika za odeljenja pri gimnazijama u Srbiji je 8. i 9. juna.

“Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za sport omogući će da se unapredi kvalitet obrazovanja i vaspitanja učenika sportista i budućih studenata visokoškolskih ustanova, a posebno onih koje školuju buduće trenere, sportske novinare, nastavnike fizičkog vaspitanja, sportske menadžere”, navode iz Ministarstva.

Prednost obrazovanja u ovim specijalizovanim odeljenjima je u tome što je broj učenika ograničen na 20, što omogućava efikasniji rad na časovima, a primenom savremenih tehnologija učenicima će biti omogućeno da prate nastavu na daljinu kada su na klupskim ili reprezentativnim pripremama i sportskim takmičenjima tokom školske godine.

foto: redakcija

“Učenici ovog odeljenja će imati i dva nova premeta Sport i zdravlje , koji se u ostalim gimnazijskim smerovima javlja samo u obliku izbornog programa i Sport i trening. Ovi predmeti, stručni nastavnici i opremljene škole stvaraju uslove da maturanti postanu izuzetno efikasni studenti na odgovarajućim fakultetima – fakultetima sporta i fizičkog vaspitanja i drugim fakultetima, uključujući i fakultete koji pripadaju univerzitetima Vojske Srbije i policije Republike Srbije, pri čemu se učenicima ne uskraćuje prohodnost i na studijske programe iz drugih oblasti”, dodaju iz resornog ministarstva.

U planu nastave i učenja specijalizovanih odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, preciziran je broj teorijskih časova i časova vežbi koji će biti prilagođeni trenažnom procesu učenika, u saradnji sa klubom u kome učenik trenira.

Na nastavi predmeta Sport i trening, učenici će ovladati znanjima o sistemu fizičke kulture, istoriji sporta i olimpizma, sa posebnim osvrtom na Sport kao društvenu delatnost i zakonitostima i pravilima trenažnog procesa.

Izučavajući predmet Sport i zdravlje učenici će ovladati znanjima o uticaju pravilne ishrane i suplemenata na postignuća u sportu, značaju sporta i vežbanja na reproduktivno zdravlje i zdravlje uopšte, kao i znanjima o ulozi sporta u prevenciji korišćenja psiho-aktivnih supstanci.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde